Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Μήνυμα αλληλεγγύης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Ζητά συντονισμένη βοήθεια από την ΕΕ

Σεισμός στην Τουρκία: Μήνυμα αλληλεγγύης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –  Ζητά συντονισμένη βοήθεια από την ΕΕ

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Τουρκία αναμένεται να στείλει σήμερα (09.02.2023) από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παρέμβαση του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για την ανάγκη ευρωπαϊκής βοήθεια προς τον λαό της Τουρκίας και θα επιμείνει να υπάρξει συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που θα σταλεί θα φτάσει εκεί που πραγματικά υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.

Επιχειρεί από σήμερα και 2ο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αρωγής σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη, με πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο.

Χτες, μετά από αίτημα της Τουρκίας η Ελλάδα έστειλε και 2ο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στην περιοχή του Χατάι, όπου επιχειρεί από την πρώτη στιγμή το 1ο κλιμάκιο της Ελληνικής αποστολής.

Η τουρκική πλευρά επέμεινε, στις επαφές που είχε με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, να μεταβούν Έλληνες διασώστες καθώς στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από στα συντρίμμια, έχουν επιδείξει, όπως σημειώσαν, «μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα».

Μήνυμα, για δεύτερη φορά, στον τουρκικό λαό, από τον Πρωθυπουργό.

Οι εικόνες των Ελλήνων με τους Τούρκους διασώστες να σώζουν ζωές “χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών” η εκτίμηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος μέσα από το CNN, πριν από 2 ημέρες, απευθύνθηκε για δεύτερη φορά – η πρώτη φορά ήταν το περασμένο φθινόπωρο από το βήμα του ΟΗΕ – στον Τουρκικό λαό.

«Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας πολιτικά, αλλά στο τέλος της ημέρας με τον Τουρκικό λαό δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να παράσχει όποια άλλη βοήθεια χρειαστεί, ενώ ήδη πολιτικά κόμματα, υπουργεία, φορείς αλλά και η κοινωνία των πολιτών συλλέγει τρόφιμα αλλά και αίμα για όσους έχουν ανάγκη.

Κατακλυσμός ευχαριστήριων μηνυμάτων Τούρκων πολιτών στα social media

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αποδομούν στον τουρκικό λαό το αφήγημα του Τούρκου Προέδρου ότι η Ελλάδα στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και ότι τον απειλεί.

Τα εκατοντάδες «ευχαριστώ» Τούρκων πολιτών μέσω των social media δημιουργούν την εικόνα ότι το «δηλητήριο» Ερντογάν δεν έχει βρει το στόχο του, εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες.

Δένδιας: Έχουμε παρελθόν, θα έχουμε και μέλλον

“Οι δύο κοινωνίες, η ελληνική και η τουρκική κοινωνία, είναι πολύ κοντά, ψυχολογικά πολύ κοντά. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι τα αισθήματα μεταξύ των ανθρώπων πολλές φορές είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία διατυπώνουν οι ηγεσίες τους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών από την Αργεντινή, όταν ρωτήθηκε αν εκτιμά ότι το κύμα αλληλεγγύης μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά.

«Είμαστε γείτονες με την Τουρκία, έχουμε παρελθόν και θα έχουμε και μέλλον. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Αιτήματα για βοήθεια και προς τη Συρία

Τέλος, ο Πρωθυπουργός σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής, θα θέσει θέμα ευρωπαϊκής βοήθειας και προς τον λαό της Συρίας, υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Ανεξάρτητα από την πολιτική των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, η Αθήνα από την πρώτη στιγμή έχει προσπαθήσει να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, δηλώνουν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει ήδη επαφή με το Πατριαρχείο Αντιόχειας αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις