Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Σεισμός Τουρκία: Περιμένουν κι άλλους σεισμούς σε Ελαζίγ και Κωνσταντινούπολη

Σεισμός Τουρκία: Περιμένουν κι άλλους σεισμούς σε Ελαζίγ και Κωνσταντινούπολη

Τρομάζουν οι προβλέψεις μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία.
Μεγάλος σεισμός άμεσα στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιούν Λέκκας και Καρύδης.
Έρχονται και νέοι σεισμοί στην Ελαζίγ, όπου 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τα 6,8 Ρίχτερ της Παρασκευής.
Πως συνδέεται η περιοχή που χτύπησε ο Εγκέλαδος με την Ελλάδα.

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για νέο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα άμεσα. Οι επιστήμονες περιμένουν, επίσης, να συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία και στην Ελαζίγ, την πόλη που χτυπήθηκε από τα 6,8 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής με αποτέλεσμα 41 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ήδη, άλλωστε, σήμερα (28.01.2020), έγινε στην περιοχή σεισμός 5 Ρίχτερ.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρουν οι Έλληνες καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Παναγιώτης Καρύδης, που βρέθηκαν στην Τουρκία μετά τον μεγάλο σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Click4more Εφιαλτικές προβλέψεις για σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθώς και ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, βρέθηκαν στην Ελαζίγ, που χτυπήθηκε από τα 6,8 Ρίχτερ και από τα πρώτα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, προκύπτει πως αναμένονται κι άλλοι σεισμοί και μάλιστα άμεσα στην πληγείσα περιοχή, καθώς η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής κρίνεται ατελής, ενώ με βάση τα γεωτεκτονικά δεδομένα υπάρχει πιθανότητα να γίνει πιο γρήγορα ο αναμενόμενος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη!

Όπως σημειώνουν, δε, η σεισμική δραστηριότητα στην Ελαζίγ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχει γεωτεκτονική συσχέτιση με τον ελλαδικό χώρο!

Οι φόβοι πως θα γίνει νέος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη εκφράστηκαν και από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, που δήλωσε πως οι αρχές αναμένουν σεισμό 7,5 Ρίχτερ!

Σύμφωνα με τους δυο Έλληνες καθηγητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην Επιστημονική αποστολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ελαζίγ, τα δεδομένα μετά το σεισμό είναι:

1. Η σεισμική ακολουθία κρίνεται μέχρι στιγμής ατελής και αναμένεται εξέλιξή της κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

2. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν κρίνονται εξαιρετικά περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος και το εστιακό βάθος του σεισμού και εντοπίζονται σε μεμονωμένα, πολυώροφα κτίρια κυρίως στην περιοχή του Elazığ

3. Στις κτιριακές υποδομές παρατηρήθηκαν αποκλειστικά ολικές καταρρεύσεις και πλήρης απουσία του τυπικού φάσματος άλλων τύπων ζημιών

4. Η επιχειρησιακή οργάνωση των τουρκικών αρχών ήταν πλήρης και αποτελεσματική

5. Με βάση τα γεωτεκτονικά δεδομένα υπάρχει πιθανότητα επίσπευσης του αναμενόμενου σεισμού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε με drone η αποστολή του ΕΚΠΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις