weather-icon °C AΘΗΝΑ

Σεξ, αλκοόλ, εργασία: Οι αμερικανοί… αργούν!

Σεξ, αλκοόλ, εργασία: Οι αμερικανοί… αργούν!
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Οι αμερικανοί έφηβοι έχουν καθυστέρηση περίπου τριών ετών σε σχέση με τους συνομήλικούς τους της δεκαετίας του 1970. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά: Το σεξ, την κατανάλωση αλκοόλ ή το να βρουν την πρώτη τους εργασία. Αυτό σημαίνει μια πραγματική πολιτισμική εξέλιξη, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Πρώτη εργασία, αλκοόλ και σεξ με… καθυστέρηση

Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται στην ειδική επιθεώρηση Child Development. Εξετάζει τον τρόπο ζωής των εφήβων ηλικίας από 13 έως 19 ετών. Συγκεκριμένα, αναλύοντας επτά μεγάλες αντιπροσωπευτικές έρευνες σε εθνικό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν από το 1976 έως το 2016. Αυτές αφορούσαν σε περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια νέους.

Οι σημερινοί έφηβοι έχουν: «Λιγότερο την τάση σε σχέση με τους εφήβους προηγούμενων δεκαετιών να επιζητούν εργασία, να οδηγούν, να έχουν έναν φίλο/μία φίλη. Επίσης να πίνουν αλκοόλ, να βγαίνουν χωρίς τους γονείς τους και να κάνουν έρωτα». Αυτό διαπιστώνει η συγκεκριμένη έρευνα.

Έτσι, από το 1976 έως το 1979, το 86% των μαθητών/μαθητριών Λυκείου έβγαιναν με κάποια/κάποιον. Το αντίστοιχο ποσοστό για το διάστημα 2010-2015, φτάνει το 63%.

Το ποσοστό εκείνων που είχαν κάνει σεξ έπεσε από το 54% το 1991 στο 41% το 2015, σύμφωνα με τα Κέντρα ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών (CDC).

Η τάση είναι παρόμοια όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Το ποσοστό των εφήβων που είχαν καταναλώσει αλκοολούχα ποτά έπεσε από το 93% ανάμεσα στο 1976 και το 1979 στο 67% από το 2010. αλκοόλ

Εντέλει, το ποσοστό των εφήβων 13-19 ετών που είχαν ήδη κερδίσει τα πρώτα τους χρήματα στη δουλειά επίσης έπεσε: Από το 76% στο 55% την ίδια περίοδο.

Οι 18άρηδες μοιάζουν με τους 15άρηδες του 1970

Οι αλλαγές αυτές παρατηρήθηκαν σε όλες τις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών ανεξάρτητα από φυλή, φύλο ή κοινωνικοοικονομική θέση.

«Οι έφηβοι μεγαλώνουν λιγότερο γρήγορα απ΄ό,τι προηγουμένως». Αυτό συμπεραίνει η Ζαν Τουέντζ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Είναι από τους κυριότερους συγγραφείς αυτής της εργασίας.

«Όσον αφορά τις ενήλικες δραστηριότητες, οι σημερινοί 18χρονοι μοιάζουν με τους 15χρονους του άλλοτε». Οι ερευνητές εκτιμούν πως: «Η σημαντική αύξηση του χρόνου που περνούν στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη αυτή».

Η τελευταία δεν μπορεί, αντίθετα, να αποδοθεί σε μια αύξηση της κατ΄οίκον εργασίας ή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην έρευνα, ο χρόνος που τους αφιερώνεται έχει: «Μειωθεί μεταξύ των γυμνασιόπαιδων και παραμένει σταθερός μεταξύ των λυκειόπαιδων και των νέων φοιτητών».

Οι νέοι αυτοί μπορεί στην πραγματικότητα να είχαν λιγότερο ενδιαφέρον για αυτές τις δραστηριότητες γιατί η σημερινή κοινωνία δεν τις έχει πλέον ανάγκη, εξηγεί η καθηγήτρια Τουέντζ.

Μια θεωρία της αναπτυξιακής ψυχολογίας, τονίζει το εξής: Ο ρυθμός εξέλιξης της ζωής ενός ανθρώπου επιταχύνεται ή επιβραδύνεται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Έτσι οι δύσκολες και απρόβλεπτες εμπειρίες μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη ενός νέου. Αντιθέτως, ένα πιο σταθερό και ασφαλές περιβάλλον μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, εξηγεί η έρευνα.

Ο ρόλος των γονέων

Πριν από έναν αιώνα «ο σκοπός ήταν η επιβίωση και όχι τα μαθήματα μουσικής από την ηλικία των 5 ετών». Αυτό σημειώνει η καθηγήτρια Τουέντζ, σημειώνοντας, ωστόσο, κάτι σημαντικό. Ότι τότε υπήρχε μικρότερο προσδόκιμο ζωής και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση ήταν πιο σπάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα αγόρι στην εφηβεία θα σκεπτόταν πιο σοβαρά τον γάμο και να αποκτήσει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου. Φυσικά και το να εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους, ψάχνοντας για την πρώτη του εργασία. εργασία

Η καθηγήτρια Τουέντζ εκτιμά επίσης πως η καθυστέρηση της ενηλικίωσης μπορεί να αρχίζει νωρίτερα με την αυξανόμενη τάση των γονέων να μην αφήνουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν μόνα τους με τα πόδια στο σχολείο ή να παίζουν χωρίς επιτήρηση.

Τα τελευταία χρόνια, οι γονείς περιορίζουν την ανεξαρτησία των παιδιών. Επίσης οι νόμοι σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες τους απαγορεύουν να είναι μόνα στο δρόμο ή να μένουν στο σπίτι χωρίς την παρουσία ενός ενήλικα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

#TAGS MM