Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σφάχτηκαν στον Λευκό Οίκο! Άγριος καυγάς μπροστά στον Τραμπ

Σφάχτηκαν στον Λευκό Οίκο! Άγριος καυγάς μπροστά στον Τραμπ

Δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια μέσα στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι παρών και στην συνέχεια να το αρνείται.

Το επεισόδιο αυτό έφερε στο προσκήνιο την ριζική διαφωνία που υπάρχει εδώ κι αρκετές εβδομάδες μεταξύ του προσωπάρχη Τζον Κέλι και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον σχετικά με μία αύξηση στις διελεύσεις από τα σύνορα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN.  Ο αμερικανός πρόεδρος έχει εξαγριωθεί με τους αυξημένους αριθμούς των μεταναστών κι απείλησε να κλείσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με μία ανάρτηση που έκανε χθες το πρωί στο Twitter, ενώ υποστήριξε την άποψη του Μπόλτον.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υποστηρίζει την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής προσέγγισης, ενώ ασκεί κριτική στην υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν. Η Νίλσεν ήταν αναπληρώτρια του Κέλι όταν ο ίδιος ασκούσε τα καθήκοντα του υπουργού των Εσωτερικών. Ο Μπόλτον φέρεται να είπε ότι η Νίλσεν θα πρέπει να αρχίσει να κάνει την δουλειά της προκαλώντας έτσι την οργή του Κέλι.

Ο Τραμπ ήταν παρών στην έναρξη του επεισοδίου ενώ αργότερα αρνήθηκε ότι γνώριζε κάτι.

“Δεν έχω ακούσει κάτι. Όχι”, δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) για μία πτήση στην Μοντάνα χθες το απόγευμα.

Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δεν αρνήθηκε το φραστικό επεισόδιο, ενώ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς με μία ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο υψηλοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου “δεν είναι οργισμένοι.”

Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε: “Πρέπει να ντρέπονται που προωθούν μία ατζέντα ανοιχτών συνόρων και το κάνουν αυτό, μόνο για πολιτικούς λόγους. Παρά το γεγονός ότι έχουμε την χειρότερη νομοθεσία στον κόσμο και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από τους Δημοκρατικούς, η κυβέρνησή μας κάνει μία καλή δουλειά στα σύνορα.”

Δεν ήταν ο πρώτος τσακωμός στο Λευκό Οίκο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική που ακολουθεί η Νίλσεν στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Τραμπ και η ίδια είχαν μία θερμή ανταλλαγή απόψεων στην διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου τον Μάιο κι αναφορικά με την συνοριακή ασφάλεια, σύμφωνα με δήλωση μίας πηγής στο CNN. Ο Τραμπ είπε ότι κατά την άποψή του η Νίλσεν δεν κάνει όσα μπορεί για την ασφάλεια των συνόρων, ενώ δύο πηγές είχαν δηλώσει στην εφημερίδα “The New York Times” που είχε δημοσιοποιήσει το επεισόδιο, ότι η υπουργός είχε ετοιμάσει μία επιστολή παραίτησης της σχετικά με το ζήτημα που είχε προκληθεί.

Παρά το γεγονός ότι οι διαφωνίες είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου κατά την περίοδο που διανύουμε, καθώς εκφράζονται διαμετρικά αντίθετες απόψεις, μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το χθεσινό φραστικό επεισόδιο, του απέδωσε χαρακτήρα ρήξης.

Ο Μπόλτον από την πλευρά του, συνέχισε το πρόγραμμά του χθες το απόγευμα, με προγραμματισμένα ραντεβού.

Το χθεσινό φραστικό επεισόδιο μεταξύ των δύο αντρών ξάφνιασε αρκετά στελέχη της Δυτικής Πτέρυγας, ενώ μία πηγή που τους άκουσε να φωνάζουν, πρόσθεσε ότι οι φωνές τους ήταν σε τόσο υψηλό τόνο, που ξεπέρασαν τις συνήθως θερμές συζητήσεις που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση Τραμπ.

Ένας από τους δυο θα φύγει

Μετά το επεισόδιο, στελέχη του Λευκού Οίκου σε ιδιωτικές συζητήσεις τους άφηναν να εννοηθεί ότι ο ένας από τους δύο άντρες, είναι ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, με δεδομένη την ουσιαστική διαφωνία που υπάρχει σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα και την διαχείριση των συνόρων. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ συντάχθηκε με τον Μπόλτον, εξόργισε περισσότερο τον Κέλι. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε αργότερα, ότι επικράτησε ψυχραιμία κι ο Κέλι δεν θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση.

Η ασφάλεια των συνόρων βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρκετών συναντήσεων που έγιναν στον Λευκό Οίκο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν όχι μόνο στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, αλλά και στο πως θα μπορούσε το ζήτημα αυτό να χρησιμοποιηθεί πολιτικά στον προεκλογικό αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Στις συζητήσεις αυτές είχε ουσιαστικό ρόλο κι ο Στίβεν Μίλερ πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ.

Σύμφωνα με μία μη δημοσιευμένη αναφορά του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που επεξεργάστηκε η εφημερίδα “The Washington Post” ο αριθμός των οικογενειών μεταναστών που εισήλθαν στο έδαφος των ΗΠΑ, κατέγραψε αύξηση ρεκόρ, μέσα στο τρίμηνο που ακολούθησε την άρση του μέτρου του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών.

Το μέτρο αυτό είχε αρθεί από τον πρόεδρο Τραμπ μετά από τις σοβαρές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η εφαρμογή του.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε για ένα καραβάνι μεταναστών που οργανώθηκε στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα στην Ονδούρα το Σάββατο κι έφτασε στην Γουατεμάλα την Δευτέρα. Σύμφωνα με τους οργανωτές, το καραβάνι αυτό αποτελείται από χιλιάδες μετανάστες.

Οι μετανάστες που το ακολουθούν δήλωσαν στο ισπανόφωνο CNN ότι μπήκαν στο καραβάνι και κατευθύνονται στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ανασφάλειας και της έλλειψης εργασίας στην Ονδούρα. Μερικοί ταξιδεύουν σέρνοντας τα παιδιά τους. Ο Τραμπ έκανε αρκετές αναρτήσεις χθες στο Twitter σχετικά με το καραβάνι αυτό, δίνοντας έμφαση στον τερματισμό της εξωτερικής βοήθειας, στην περίπτωση που το καραβάνι εξακολουθήσει να ταξιδεύει προς τις ΗΠΑ.

“Ενημερώσαμε σήμερα την Ονδούρα, την Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ ότι αν αφήσουν τους πολίτες τους ή τους πολίτες άλλων χωρών να περάσουν από τα σύνορά τους με κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ και με πρόθεση να εισέλθουν παράνομα στην χώρα μας, τότε, όλες οι πληρωμές προς αυτές τις χώρες θα ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ (ΤΕΛΟΣ!),” έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, χθες το βράδυ στο Twitter.

Ο ίδιος έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην διακοπή της εξωτερικής βοήθειας προς τις τρεις χώρες και το Μεξικό, οι οποίες λαμβάνουν συνολικά εξωτερική βοήθεια 260 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2019.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις