Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Σίδνεϊ: «Τρομοκρατική» η επίθεση με μαχαίρι στην εκκλησία, λέει η Αστυνομία

Σίδνεϊ: «Τρομοκρατική» η επίθεση με μαχαίρι στην εκκλησία, λέει η Αστυνομία

Ως «τρομοκρατική επίθεση» με θρησκευτικά κίνητρα, χαρακτηρίζουν την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε τη Δευτέρα (15.04.2024) σε εκκλησία του Σίδνεϊ, οι Αρχές της Αυστραλίας.

Από την «τρομοκρατική επίθεση», όπως έκρινε σήμερα (16.04.2024) η αστυνομία, κατά τη διάρκεια κηρύγματος στην εκκλησία στο Σίδνεϊ, που μεταδιδόταν σε livestreaming, τραυματίστηκε ένας ιερέας και τουλάχιστον τρία άτομα ακόμη, χωρίς ωστόσο να έχουν υποστεί «απειλητικά για τη ζωή τους» τραύματα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένας 16χρονος, ενώ οι Αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να δηλώσουν το θρήσκευμα του φερόμενου δράστη.

Στην Αυστραλία, εγκλήματα τρομοκρατίας θεωρούνται όλα εκείνα που ορίζονται ως υποκινούμενα για ιδεολογικούς λόγους. Αν και οι έρευνες για την επίθεση βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, οι Αρχές κάνουν λόγο για «περιστατικό θρησκευτικού εξτρεμισμού».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης, η αστυνομική διευθύντρια της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κάρεν Γουέμπ, δήλωσε ότι ο 16χρονος φέρεται να απηύθυνε σχόλια στον ιερέα, καθώς πλησίαζε, τα οποία «επικεντρώνονταν στη θρησκεία».

Πρόσθεσε ακόμα ο φερόμενος δράστης δρούσε μόνος του και πως ενώ «ήταν γνωστός στην αστυνομία», δεν περιλαμβανόταν σε λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών.

Για τις αστυνομικές Αρχές της Αυστραλίας, το γεγονός πως η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια λειτουργίας που μεταδιδόταν μέσω διαδικτύου, σημαίνει ενδεχομένως πως ο δράστης είχε σκοπό «να εκφοβίσει όχι μόνο τους παρευρισκόμενους, αλλά και εκείνους που παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως».

Σημειώνεται ότι ο ιερέας που τραυματίστηκε είναι ο επίσκοπος Μαρ Μαρί Εμμανουέλ, ο ηγέτης ενός υπερσυντηρητικού κλάδου της ασσυριακής ορθόδοξης πίστης, ο οποίος έχει μεγάλη παρουσία στα social media.

Είναι γνωστός τόσο για τις ομοφοβικές απόψεις του όσο και για τη θέση του κατά των εμβολίων για τον κορωνοϊό και των lockdown ενώ μισεί και τους ΛΟΑΤΚΙ. 

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έγινε λίγες ώρες αφότου ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις