Τρίτη, 21 Μαΐ
24oC Αθήνα

Σιγκαπούρη: Μπλόγκερ πληρώνει 84.000 ευρώ στον πρωθυπουργό

Σιγκαπούρη: Μπλόγκερ πληρώνει 84.000 ευρώ στον πρωθυπουργό
Reuters

Στη Σιγκαπούρη μπλόγκερ κλήθηκε να καταβάλει 84.000 ευρώ ως αποζημίωση σε υπόθεση δυσφήμισης του πρωθυπουργού της πόλης – κράτους. Ωστόσο, ο μπόγκλερ συγκέντρωσε τα χρήματα μέσω crowdfunding.

Στη Σιγκαπούρη ο πρωθυπουργός, Λι Χσιεν Λουνγκ, είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του μπλόγκερ, Λεόνγκ Σζε Χιαν, κατηγορώντας τον ότι είχε κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο Facebook ένα δυσφημιστικό για τον ίδιο άρθρο.

Πρόκειται για ανάρτηση δημοσίευσης μαλαισιανής ιστοσελίδας, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης της Σιγκαπούρης ήταν αντικείμενο έρευνας στη Μαλαισία, για οικονομικό σκάνδαλο στο κρατικό ταμείο της χώρας, το 1MDB.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή στα τέλη Μαρτίου ο μπλόγκερ να καταβάλει 133.000 δολάρια Σιγκαπούρης (περίπου 84.000 ευρώ) ως αποζημίωση στον πρωθυπουργό, καθώς και να καλύψει τα δικαστικά έξοδα, το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Ο Λεόνγκ ξεκίνησε έτσι μια διαδικασία συλλογικής χρηματοδότησης μέσω Διαδικτύου.

Σιγκαπούρη: Διαδικτυακή αλληλεγγύη

Το βράδυ της Κυριακής (04.04.2021) ο μπλόγερ, Λεόνγκ Σζε Χιαν, δήλωσε ότι πάνω από 2.000 άτομα είχαν συνεισφέρει χρήματα, γεγονός που του επέτρεψε να συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού σε 11 ημέρες.

«Φθάσαμε τις 133.000, χάρη σε όλους εσάς στη Σιγκαπούρη», έγραψε στο Facebook, «είναι χάρις στη δική σας βοήθεια που είχαμε το κουράγιο να το αντιμετωπίσουμε».

 

Κατά τη δίκη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον μπλόγκερ ότι είχε διασπείρει «ψευδείς και αβάσιμες» κατηγορίες που είχαν δυσφημίσει την «ακεραιότητα και την ειλικρίνεια» της κυβέρνησης.

Υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είδαν αυτή τη διαδικασία και αυτήν την καταδίκη ως ένα ακόμα παράδειγμα των δρακόντειων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να φιμώσει τις όποιες διαφωνίες διατυπώνονται διαδικτυακά.

Οι δρακόντειοι νόμοι στη Σιγκαπούρη που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης έχουν προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν από το κρατικό ταμείο 1MDB, σκοπός του οποίου υποτίθεται ότι ήταν να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της Μαλαισίας, σε μια υπόθεση με μεγάλο αντίκτυπο που συνέβαλε και στην πτώση του μαλαισιανού πρωθυπουργού της Νατζίμπ Ραζάκ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις