Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Σικάγο: Ο μακελάρης του Χάιλαντ Παρκ είχε κριθεί… κατάλληλος για να έχει όπλα – Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Σικάγο: Ο μακελάρης του Χάιλαντ Παρκ είχε κριθεί… κατάλληλος για να έχει όπλα – Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες

«Όλα καλά» ήταν λίγο πολύ το πόρισμα των εξετάσεων που είχε περάσει ο 22χρονος μακελάρης στο Σικάγο προκειμένου να πάρει όπλο, και τελικά σκότωσε 7 ανθρώπους στο Χάιλαντ Παρκ.

Το μακελειό στο Σικάγο και οι πληροφορίες αυτές εγείρουν ξανά ερωτήματα για την επάρκεια της νομοθεσίας αυτής, παρά το γεγονός ότι ένας εισαγγελέας εξήρε το σύστημα χαρακτηρίζοντάς το «ισχυρό».

Ο Κρις Κόβελι από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Λέικ είχε επισημάνει νωρίτερα χθες ότι ο δράστης Ρόμπερτ Κρίμο αγόρασε νόμιμα συνολικά πέντε όπλα, περιλαμβανομένου αυτού που χρησιμοποίησε εναντίον του πλήθους στην παρέλαση, παρά το γεγονός ότι δύο φορές στο παρελθόν οι δυνάμεις της τάξης είχαν υποπτευθεί ότι ενδέχεται να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους.

Είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει την οικογένειά του

Η πρώτη φορά ήταν τον Απρίλιο του 2019 όταν έγινε μία κλήση στην αστυνομία, σύμφωνα με την οποία ο Κρίμο προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αφού απείλησε μέλη της οικογένειάς του ότι «θα τους σκοτώσει όλους», η αστυνομία έσπευσε στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τον Κόβελι, στο δεύτερο περιστατικό οι αστυνομικοί κατέσχεσαν από το σπίτι του Κρίμο στο Χάιλαντ Παρκ 16 μαχαίρια και ένα σπαθί. Ωστόσο δεν τον συνέλαβαν καθώς δεν είχαν βάσιμη αιτιολογία για να το πράξουν.

«Δεν έγινε επίσημη καταγγελία από κανένα από τα θύματα», εξήγησε.

Ήταν ενήμερες οι αρχές

Αργότερα χθες σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η αστυνομία της πολιτείας του Ιλινόι ανέφερε ότι είχε λάβει ενημέρωση από το αστυνομικό τμήμα του Χάιλαντ Παρκ, σύμφωνα με την οποία ο Κρίμο αποτελεί «ξεκάθαρο και ενεργό κίνδυνο» μετά τις απειλές που είχε εξαπολύσει εναντίον των συγγενών του το 2019.

Εκείνη την περίοδο ο Κρίμο δεν είχε στην κατοχή του κάρτα «ταυτοποίησης ιδιοκτήτη πυροβόλου όπλου» (FOID), ούτε είχε υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει.

Εξάλλου η αστυνομία της πολιτείας πρόσθεσε ότι ούτε οι συγγενείς του ούτε κάποιος άλλος υπέβαλαν μήνυση εναντίον του αλλά και δεν «προσέφεραν πληροφορίες για τις απειλές (που είχαν δεχθεί) ή για την ψυχική υγεία (του Κρίμου) ώστε οι δυνάμεις επιβολής της τάξης να μπορέσουν να αναλάβουν περαιτέρω δράση».

Τρεις μήνες αργότερα, σε ηλικία 19 ετών, ο Κρίμο υπέβαλε αίτηση για να αποκτήσει την FOID. Επειδή δεν είχαν υποβληθεί μηνύσεις εναντίον του, δεν υπήρχαν λόγοι να απορριφθεί η αίτησή του, εξήγησε η πολιτειακή αστυνομία.

Ο Κρίμο πέρασε τέσσερις ελέγχους το 2020 και το 2021 για την απόκτηση άδειας οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με την πολιτειακή αστυνομία, το μόνο παράπτωμα που βρέθηκε στο ιστορικό του Κρίμο ήταν η παράνομη κατοχή καπνού το 2016. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αστυνομικοί που πήγαν στο σπίτι της αστυνομίας μετά τις απειλές που εξαπέλυσε τον Σεπτέμβριο του 2019 ρώτησαν τον Κρίμο «αν αισθάνεται ότι θα βλάψει τον εαυτό του ή άλλους» και αυτός απάντησε «όχι».

Παράλληλα ο πατέρας του είχε δηλώσει ότι τα μαχαίρια που εντοπίστηκαν στο σπίτι ήταν δικά του, με αποτέλεσμα η αστυνομία να του τα επιστρέψει το ίδιο απόγευμα.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Εν τω μεταξύ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επτά δολοφονίες, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της κομητείας Λέικ.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Ρόμπερτ Κρίμο ετών, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμία πιθανότητα αποφυλάκισής του υπό όρους, τόνισε ο Έρικ Ράινχαρτ, ο εισαγγελέας της κομητείας Λέικ. «Αυτές δεν είναι παρά οι πρώτες από τις πολλές κατηγορίες σε βάρος του κ. Κρίμο», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο «Μπόμπι» Κρίμο θα παραμείνει προφυλακισμένος χωρίς δυνατότητα απελευθέρωσής του υπό περιοριστικούς όρους, πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Η πρώτη του εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου θα γίνει αργότερα σήμερα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις