Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κύπρο

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κύπρο
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI

Δωμάτια οικίας των Πρωτοχριστιανικών χρόνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κύπρο και στη θέση Πάφος – Τούμπαλος.

Συγκεκριμένα στις ανασκαφές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Κατάνιας στην Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του Filippo Giudice, βρέθηκε τοίχος κατασκευασμένος με πέτρες μεσαίου μεγέθους, ελάχιστα επιχρισμένος και με συνδετικό υλικό τον γύψο.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην Κύπρο και με βάση τα χαρακτηριστικά δόμησης, ο τοίχος χρονολογείται στην Παλαιοχριστιανική περίοδο, περίπου τον 5ο αιώνα. Συνολικά ανακαλύφθηκαν 11,6 μέτρα του τοίχου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ακόμη δυο τοίχους, οι οποίοι ορίζουν δυο δωμάτια οικίας των Πρωτοχριστιανικών χρόνων. Στο πρώτο δωμάτια διασώζονται ίχνη του αρχαίου δαπέδου απο πατημένο χώμα και κάτω από το δάπεδο ήρθαν στο φως θραύσματα από αμφορείς, μικρά κύπελλα και ένας μικρός λύχνος.

Στο δεύτερο δωμάτιο δεν διασώζονται ίχνη από το δάπεδο, αλλά απομακρύνθηκε μεγάλη ποσότητα ερυθρού χώματος αναμεμειγμένου με μικρές πέτρες. Κάτω απο το χώμα βρέθηκαν σημαντικά κινητά ευρήματα, όπως κεραμική του 4ου αιώνα π.Χ, μικρά κύπελλα, μυροδοχεία, λύχνοι, θραύσματα από ανατολικού τύπου sigillata ενσφράγιστες λαβές αμφορέων και θραύσματα γυάλινων αγγείων.

Βρέθηκε ακόμη ένας λύχνος που κοσμείται με ανθρώπινο κεφάλι με ατίθαση κόμμωση και δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή στο παγανιστικό ιερό που καταχώθηκε από τα στρώματα κατοίκησης της Παλαιοχριστιανικής περιόδου. Πιθανόν η είσοδος στο παγανιστικό ιερό να βρισκόταν στην περιοχή αυτή.

Οι έρευνες αυτή τη χρονιά επικεντρώθηκαν στο νότιο τμήμα του χώρου στη θέση Πάφος-Τούμπαλλος , όπου υπάρχει βραχώδες έξαρμα με κατεύθυνση ανατολή-δύση και ανασκάφηκε αριθμός εγκοπών στο βράχο, που θεωρούνται ως θήκες για λύχνους, οι οποίοι ίσως προσφέρονταν ως αναθήματα στη θεότητα που λατρευόταν στο ιερό.

Στα δυτικά του εξάρματος, οι ανασκαφές το 2013 και 2017 έφεραν στο φως δύο τοίχους, ο ένας με κατεύθυνση βορρά-νότο και ο άλλος ανατολή-δύση, οι οποίοι οριοθετούν τη ΒΑ γωνία μιας στέρνας επιχρισμένης με υδραυλικό κονίαμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις