Κόσμος

Σκωτία: Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μετά τον κορονοϊό

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση στη Σκωτία δημοσίευσε σήμερα προσχέδιο νόμου για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την Πρώτη Υπουργό της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας Νικόλα Στέρτζον έξι εβδομάδες πριν από κρίσιμες τοπικές εκλογές.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, εναπόκειται στο Κοινοβούλιο στη Σκωτία να αποφασίσει την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, στην οποία το Λονδίνο παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο, αλλά η τοπική κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την υγειονομική κρίση.

Το ερώτημα που τίθεται “Μπορεί η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη χώρα;” φέρεται να παραμένει το ίδιο με αυτό του 2014, όπου η βρετανική επαρχία είχε αποφασίσει σε ποσοστό 55% να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το Brexit, κατά του οποίου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν σε ποσοστό 62% το 2016, άλλαξε τα δεδομένα και αύξησε την επιθυμία για ανεξαρτησία.

Click4more: «Η Νίκολα Στέρτζον δεν παρέβη τον κώδικα δεοντολογίας στην υπόθεση του Άλεξ Σάλμοντ»

Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία και στο κόμμα της Νίκολα Στέρτζον, το SNP, μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας ελπίζουν να αποσπάσουν στις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο που θα καθιστούσε αβάσιμη τη θέση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιμένει να αρνείται στη Σκωτία νέα διαβούλευση.

Η Νίκολα Στέρτζον βλέπει τις εκκλήσεις για να παραιτηθεί να εντείνονται από την αντιπολίτευση, λόγω της αντιπαράθεσης σε σχέση με τη διαχείριση από την κυβέρνησή της των κατηγοριών σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του προκατόχου της στην ηγεσία της κυβέρνησης και του SNP ‘Αλεξ Σάλμοντ. Δικαστήριο της Σκωτίας τον Μάρτιο του 2020 απάλλαξε τελικά τον μέντορά της από τις 13 κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις και απόπειρες βιασμού σε βάρος εννέα γυναικών μεταξύ Ιουνίου 2008 και Νοεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με διαρροές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κοινοβουλευτική επιτροπή κατέληξε την περασμένη Πέμπτη στο πόρισμα ότι η Πρώτη Υπουργός “εξαπάτησε” το Κοινοβούλιο.

Η Νίκολα Στέρτζον δεν παρέβη τον κώδικα δεοντολογίας στην υπόθεση του Άλεξ Σάλμοντ, είναι το πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας που έγινε σήμερα γνωστό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Πυρά» Τραμπ κατά Δημοκρατικών: «Απειλούν και εκβιάζουν Ρεπουμπλικανούς με μομφή, διατάζω την διερεύνηση της εγκληματικής πράξης, αμέσως!»
«Πρόκειται για εκβιασμό και πρέπει να λογοδοτήσουν, απειλούν τους δωρητές μας με φυλάκιση και πολλές άλλες μορφές τιμωρίας, μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι Ρεπουμπλικάνοι» γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump σε Halloween πάρτι που διοργάνωσε στο Mar-a-Lago της Φλόριντα στις 31 Οκτωβρίου 2026
Ίλζε Άιγκνερ: Η πρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας που θέλει να γίνει πρόεδρος της Γερμανίας – Ήταν εργάτρια και δεν έχει απολυτήριο Λυκείου
Είναι καθολική στο θρήσκευμα, δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει παιδιά. Παρότι δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, ούτε απολυτήριο λυκείου, κατάφερε να διαγράψει μια σημαντική πολιτική διαδρομή
Η Ίλσε Άιγκνερ 11
Ο Αντόνιο Ταγιάνι στο στόχαστρο φιλορώσων χάκερ – Στο dark web προσωπικά δεδομένα του ίδιου και της οικογένειάς του
Υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον εκφοβίσει, ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις σύμμαχες χώρες  και ότι η επίθεση σε βάρος του οφείλεται στην θέση της Ιταλίας στο ουκρανικό
Αντόνιο Ταγιάνι