Κόσμος

Σλοβενία: Η Νατάσα Πιρτς Μούσαρ η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έγραψε ιστορία η Νατάσα Πιρτς Μουσάρ η οποία κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβενία σήμερα και θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στη χώρα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Η Νατάσα Πιρτς Μουσάρ είναι μια 54χρονη δικηγόρος η οποία κέρδισε το 53,83% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την άλλη ο αντίπαλός της, ο δεξιός πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντζε Λογκάρ, συγκέντρωσε ποσοστό 46,17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής με βάση το 86,7% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Οταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, η Νατάσα Πιρτς Μουσά είχε αναλάβει δικηγόρος της Μελάνια Τραμπ, εμποδίζοντας εταιρείες να εμπορευματοποιήσουν προϊόντα με το όνομά της πρώην πρώτης κυρίας της Αμερικής.

Η συμμετοχή έφτασε στο 49,9% όπως αναφέρουν τα στοιχεία της επιτροπής. Αν και ο ρόλος είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικός, ο πρόεδρος της χώρας είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και διορίζει επίσης αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότερες από τις υποψηφιότητες πρέπει να επιβεβαιωθούν από το κοινοβούλιο.

Η νέα πρόεδρος της Σλοβενίας, κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα αντικαταστήσει τον Μπόρουτ Παχόρ που δραστηριοποιείται στην πολιτική εδώ και 30 χρόνια. Πρώην μοντέλο μόδας που υπηρέτησε δύο πενταετείς θητείες, ο Παχόρ αναφέρεται συχνά δημόσια ως “πρόεδρος” του Instagram για τη συχνή χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Περιμένω από την επόμενη πρόεδρο να νοιαστεί για εμάς, τους πολίτες, να εκπροσωπήσει τη Σλοβενία ​​με καλό τρόπο», δήλωσε ο Ούρος Πίντερ αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στη Λιουμπλιάνα. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για μια γυναίκα πρόεδρο».

Η Πιρτς Μουσάρ, πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια που έγινε δικηγόρος με επιρροή, έκανε εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο αντίπαλός της Λογκάρ, 46 ετών, είναι μέλος του δεξιού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απριλίου από το περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκολόμπ.

Το σύνθημα της εκστρατείας του Λόγκαρ ήταν: «Ας εργαστούμε μαζί για το μέλλον». Στις ομιλίες του είχε επικεντρωθεί στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και τη θρησκεία στην χώρα με πληθυσμό κυρίως Ρωμαιοκαθολικούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Τουρκία θέλει νέες στρατιωτικές βάσεις σε Αφρική και Ασία: Η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και οι επαφές στη Λιβύη
Η Άγκυρα εξετάζει κοινή στρατιωτική δομή διοίκησης με τις δύο λιβυκές κυβερνήσεις, ενώ η Σαουδική Αραβία προσφέρει βάση για τουρκικά στρατεύματα στο έδαφός της
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters
Πέθανε στα 95 η υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός Μπάρμπαρα Μπάρι - Επέλεξε τον υποβοηθούμενο θάνατο μετά τη διάγνωση καρκίνου σε τελικό στάδιο
Η κόρη της, Τζέιν Χάρνικ, επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος της μητέρας της ήταν ιατρικά υποβοηθούμενος, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την ασθένειά της
Μπάρμπαρα Μπάρι
Χαμός στη Βουλή της Αρμενίας: Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια, διεκόπη η συνεδρίαση και συνεχίστηκε το ξύλο στους διαδρόμους
Η πολιτική αντιπαράθεση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να παίζουν άγριο ξύλο - Η ένταση συνεχίστηκε και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου
Ξυλοδαρμός στη Βουλή στην Αρμενία
Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε γιατί είχε τσιρότα στο πρόσωπο στο βίντεο παραίτησης από πρόεδρος της ΕΚΤ – Η επέμβαση και το μήνυμα πρόληψης
«Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε συζήτηση στα social media, τα τσιρότα στο πρόσωπό μου οφείλονται σε μια μικρή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα - Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού και ελέγξτε τακτικά το δέρμα σας»
H Κριστίν Λαγκάρντ