Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σοκ για τη Γερμανία: Αρνείται να τα παρατήσει για τις πολεμικές αποζημιώσεις η Πολωνία – Video

Σοκ για τη Γερμανία: Αρνείται να τα παρατήσει για τις πολεμικές αποζημιώσεις η Πολωνία – Video
φωτογραφία: YouTube

Στην αξίωσή της για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία επανέρχεται η Πολωνία.

“Σύμφωνα με μένα, το κεφάλαιο της καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία δεν έχει κλείσει”, δήλωσε ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Οι δηλώσεις Ντούντα γίνονται μερικές ημέρες πριν από τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις που αναμένονται μεταξύ της Βαρσοβίας και του Βερολίνου.

Βομβαρδισμένη Βαρσοβία

Ο ίδιος παρέπεμψε σε έκθεση που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και μία άλλη του πολωνικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες “οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Πολωνία δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο αποζημίωσης”, ιδιαίτερα η καταστροφή της πρωτεύουσας Βαρσοβίας από τον γερμανικό στρατό.

“Πρόκειται επομένως για ένα ζήτημα αλήθειας και ευθύνης”, σημείωσε.

Nein από Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει στο παρελθόν τις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχειρηματολογώντας ότι η Πολωνία παραιτήθηκε επισήμως τον Αύγουστο του 1953 από τα αιτήματά της για επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Ωστόσο το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία, αμφισβητεί την εγκυρότητα του σχετικού εγγράφου, επιχειρηματολογώντας ότι είχε υπογραφεί υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή του Αντρέι Ντούντα έγινε την ώρα που την Παρασκευή (2.11.2018) αναμένεται να διεξαχθούν στη Βαρσοβία πολωνο-γερμανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνοδευόμενη από πολλούς υπουργούς αναμένεται να συναντήσει στην πολωνική πρωτεύουσα τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις