Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Σομαλία: Δολοφονήθηκε ηγετικό στέλεχος των τζιχαντιστών Σεμπάμπ – Είχε επικηρυχτεί για 3 εκατ. δολάρια

Σομαλία: Δολοφονήθηκε ηγετικό στέλεχος των τζιχαντιστών Σεμπάμπ – Είχε επικηρυχτεί για 3 εκατ. δολάρια
ΦΩΤΟ Αρχείου

Ο συνιδρυτής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία σκοτώθηκε  σε επιχείρηση του κυβερνητικού στρατού. Ήταν επικηρυγμένος για 3 εκατομμύρια  δολάρια.

Συνιδρυτής της Αλ Σεμπάμπ που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, ο Αμπντουλαχί Γιάρε θεωρείτο υποψήφιος για την ηγεσία αυτής της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Σομαλία, καθώς ο νυν επικεφαλής Άχμεντ Ντιρίγιε είναι άρρωστος.

«Η εξόντωσή του είναι σαν να βγήκε ένα αγκάθι από τα πλευρά της Σομαλίας», τόνισε το υπουργείο Ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας.

Ο Γιάρε που ήταν επικηρυγμένος για 3 εκατ. δολάρια, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή με drone την 1η Οκτωβρίου από τον στρατό της Σομαλίας και «διεθνείς εταίρους», επεσήμανε το υπουργείο τη Δευτέρα (03.10.2022).

«Αυτός ο ηγέτης (…) ήταν ο επικεφαλής ιεροκήρυκας της οργάνωσης και ένα από τα πιο διαβόητα μέλη των Σεμπάμπ», διευκρίνιζε η ανακοίνωση. «Ήταν πρώην επικεφαλής του συμβουλίου της σούρα και διευθυντής οικονομικών της οργάνωσης», πρόσθετε η ανακοίνωση αναφερόμενη στο ανώτατο συμβούλιο των Σεμπάμπ.

Βίντεο του Reuters από την αντιτρομοκρατική επιχείρηση:

Ο Γιάρε ήταν μεταξύ των επτά πιο καταζητούμενων από τις ΗΠΑ στελεχών των Σεμπάμπ από το 2012 . Η Ουάσιγκτον προσέφερε 3 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψή του.

Σομαλία: Ολοκληρωτικός πόλεμος κατά των τζιχαντιστών

Το πλήγμα αυτό έγινε λίγες εβδομάδες αφότου ο Σομαλός πρόεδρος, Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ δεσμεύθηκε να διεξαγάγει «πλήρη πόλεμο» εναντίον των τζιχαντιστών, έπειτα από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων, ανάμεσά τους και η πολιορκία ενός ξενοδοχείου στο Μογκαντίσου στα τέλη Αυγούστου που διήρκησε 30 ώρες και κόστισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συχνά στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης και τις σομαλικές δυνάμεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Επίσης έχουν εξαπολύσει συχνά επιδρομές και πλήγματα με drones εναντίον στρατοπέδων εκπαίδευσης των Σεμπάμπ σε όλη τη Σομαλία.

Στις 21 Σεπτεμβρίου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 27 τζιχαντιστές σε αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε κοντά στην Μπουλομπάρντε, την κεντρική πόλη που βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει το Μογκαντίσου με την Μπελεντουέινε, στα σύνορα με την Αιθιοπία.

Η Σεμπάμπ διεξάγει από το 2007 ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι πολεμιστές της διώχτηκαν από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου, το 2011, αλλά παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας και τους τελευταίους μήνες κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις