Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σουδάν: Νέα κραυγή αγωνίας του Μητροπολίτης Νουβίας, βίντεο μέσα από την εκκλησία

Σουδάν: Νέα κραυγή αγωνίας του Μητροπολίτης Νουβίας, βίντεο μέσα από την εκκλησία

Μέσα σε σκηνικό τρόμου και αγωνίας συνεχίζουν να ζουν οι Έλληνες και οι άλλοι κάτοικοι στο Χαρτούμ του Σουδάν μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν το Μεγάλο Σάββατο (15.4.2023) μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών, ενώ στην ελληνική Μητρόπολη βρίσκονται εγκλωβισμένοι 15 άνθρωποι μαζί με τον Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα και το κτίριο δέχεται πυρά ανά διαστήματα. Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί δυο Έλληνες.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, είπε ότι η κατάσταση των δυο Ελλήνων που έχουν τραυματιστεί είναι σταθερή. Επίσης τόνισε ότι Μητρόπολη έχει δεχτεί πυρά, αλλά είναι ένα παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και αντέχει, ενώ τόνισε ότι η σημερινή (17.4.2023) νύχτα κύλησε ήρεμα στο Χαρτούμ, αλλά το πρωί ξεκίνησαν πάλι οι συγκρούσεις, ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς και ακούγονται συνέχεια πυρά.

Ο Μητροπολίτης Σάββας επισήμανε στην ΕΡΤ ότι μέσα στο κτίριο της Μητρόπολης είναι εκείνος και 15 Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σε ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ του Σουδάν και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε.

Είπε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει».

Τουλάχιστον 97 άμαχοι νεκροί και 365 τραυματίες από τις συγκρούσεις στο Σουδάν – Χωρίς ρεύμα και νερό τα νοσοκομεία

«Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν είπε ότι είναι σταθερή. Για τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός Μητρόπολης ανέφερε ότι είναι ασφαλείς.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον από παντού βγαίνουν καπνοί. Από τα παράθυρα από ότι βλέπουμε για λίγο γιατί δεν μπορείς να δεις ούτε να ανοίξεις πόρτες ούτε τίποτα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυνητικά κινδυνεύουμε όλοι», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας για την κατάσταση στο Χαρτούμ.

 

Όλμος χτύπησε το σπίτι Έλληνα

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη σήμερα (17.4.2023) χτύπησε όλμος το σπίτι ενός Έλληνα χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας τόνισε ότι το κτίριο όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος με άλλα 15 άτομα στο Χαρτούμ δέχεται πυρά, αλλά για την ώρα αντέχει, ενώ επισήμανε ότι το ρεύμα και το νερό έχουν κοπεί.
«Χτυπάνε συνέχεια, είναι παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και αντέχει δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα όμως. Δεν κυκλοφορεί κανείς έξω εκτός από τον στρατό. Ρεύμα, νερό δεν υπάρχει. Κάνουμε υπομονή», αναφέρει ο Μητροπολίτης.

 

Το Υπουργείο εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας, να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις.

Στο μεταξύ η Ελληνίδα Αλεξάνδρα Καλημέρη που είναι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ του Σουδάν τόνισε μιλώντας σήμερα (17.4.203) στο ΣΚΑΪ ότι η κατάσταση είναι δραματική.

 

«Περνάμε πολύ δύσκολα μέσα στη Μητρόπολη, δεν κοιμόμαστε, ακούμε φωνές συνέχεια, ενώ οι πυροβολισμοί δεν σταματάτε. Σταμάτησαν λίγο τα μεσάνυχτα και μετά ξανάρχισαν», είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη από το Χαρτούμ του Σουδάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις