Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Σουδάν: Τουλάχιστον 97 άμαχοι νεκροί και 365 τραυματίες από τις συγκρούσεις – Χωρίς ρεύμα και νερό τα νοσοκομεία

Σουδάν: Τουλάχιστον 97 άμαχοι νεκροί και 365 τραυματίες από τις συγκρούσεις – Χωρίς ρεύμα και νερό τα νοσοκομεία

Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονται στο Σουδάν, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ένωσης Σουδανών γιατρών. Οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών ξέσπασαν το Σάββατο (15.04.2023) αρχικά στο Χαρτούμ και πλέον έχουν γενικευτεί σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΠΟΥ ανέφερε πως τουλάχιστον 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.126 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη.

Δύο Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες 

Μεταξύ των εκατοντάδων τραυματιών βρίσκονται και δύο Έλληνες, με την κατάσταση τους – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – να παραμένει δύσκολη. Και αυτό διότι μπορεί να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όμως δεν έχουν χειρουργηθεί διότι δεν μπορούν να μεταβούν εκεί οι γιατροί. Το μόνο που τους έχει γίνει είναι καθαρισμός από τα θραύσματα με τις οικογένειές τους να κάνουν έκκληση για βοήθεια.

«Ακούγονται ασταμάτητα πυρά» – Νέα κραυγή αγωνίας του Μητροπολίτη παντός Σουδάν, βίντεο μέσα από την εκκλησία

Οι δυο Έλληνες τραυματίστηκαν το Μεγάλο Σάββατο όταν βγήκαν από την Μητρόπολη και μάλιστα μια από τις Ελληνίδες που έχουν εγκλωβιστεί έχει τραβήξει πλάνα από το σημείο. 

Χωρίς ρεύμα και νερό τα νοσοκομεία 

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί ότι -όπως αναφέρει ο ΠΟΥ- νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, τόνισε ο οργανισμός.

Δείτε βίντεο:

Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ

Υπενθυμίζεται ότι ώρες αγωνίας περνούν οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο (15.04.2023) στη Μητρόπολη του Χαρτούμ, μετά από την έναρξη των εχθροπραξιών στη χώρα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ακούγονται διαρκώς πυρά και εκρήξεις, καθώς οι μάχες διεξάγονται ακριβώς απ’ έξω από τη Μητρόπολη. 

Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που διακατέχει τους πάντες, με μια Ελληνίδα να περιγράφει με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν λίγα μέτρα δίπλα της. Έχει ανοίξει την κάμερα του κινητού της και δείχνει πλάνα την ώρα που έξω υπάρχει καταιγισμός πυρών.

«Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καλημέρη, δείχνοντας τα πλάνα μέσα από την Μητρόπολη.

«Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Χτυπάνε και την πόρτα της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα ο κίνδυνος είναι… Γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι αυτών των δύο Ελλήνων που τραυματιστεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

ΥΠΕΞ: Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν

Στο μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι η ελληνική pρεσβεία στο Κάιρο -που έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν- βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, καθώς και ότι συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την αντιπροσωπεία της ΕΕ για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. 

«Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ» αναφέρει -μεταξύ άλλων- ανακοίνωση. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και ALPHA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις