Κόσμος

Σουηδία: Αφέθηκε ελεύθερο το πλοίο που ήταν ύποπτο για δολιοφθορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο

Οι εισαγγελικές αρχές τόνισαν ότι μετά από σχετική έρευνα δεν αποδείχθηκε η εμπλοκή του

Η Σουηδία άφησε ελεύθερο το φορτηγό πλοίο «Vezhen», το οποίο θεωρούνταν ύποπτο για δολιοφθορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών στις 26 Ιανουαρίου 2025, όπως ανακοίνωσε σήμερα (03.02.2025) η εισαγγελική αρχή της σκανδιναβικής χώρας.

Ειδικότερα, η κοπή του υποθαλάσσιου καλωδίου ανάμεσα στην Λετονία και τη Σουηδία προκάλεσε την άμεση αντίδραση των δύο χωρών, με τις σουηδικές αρχές να αναφέρουν ότι τελικά απορρίπτεται το ενδεχόμενο να ήταν δολιοφθορά.

«Η έρευνα δείχνει τώρα με σαφήνεια πως δεν ήταν μια υπόθεση δολιοφθοράς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εισαγγελία.

«Έχει αποδειχθεί ότι ένας συνδυασμός καιρικών συνθηκών και ελαττωματικού εξοπλισμού και λαθών ναυσιπλοΐας συνέβαλαν στην κοπή του καλωδίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Η Σουηδία είχε συλλάβει το βουλγαρικό πλοίο «Vezhen», στο πλαίσιο έρευνας για «διακεκριμένη δολιοφθορά». Ο διευθύνων σύμβουλος της βουλγαρικής ναυτιλιακής εταιρίας Navibulgar είχε αρνηθεί κάθε επιλήψιμη πράξη.

BALTIC SECURITYΤο φορτηγό πλοίο «Vezhen»/TT News Agency/Johan Nilsson via REUTERS

Το πλοίο προκάλεσε, ωστόσο, ζημιές στο καλώδιο, σύμφωνα με τη εισαγγελία. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί αν διαπράχθηκαν και άλλες παραβιάσεις σε σχέση με το συμβάν.

Ανησυχία για σαμποτάζ στην Βαλτική Θάλασσα

Τις πρώτες ώρες της 26ης Ιανουαρίου 2025, ένα καλώδιο οπτικών ινών του Εθνικού Κέντρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Λετονίας (LVRTC) που συνέδεε το σουηδικό νησί Γκότλαντ με την πόλη της Λετονίας Βέντσπιλς, κόπηκε. Το LVRTC είχε πει πως οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έδειχναν «εξωτερικούς παράγοντες».

Σε ένα πλαίσιο αυξημένης επιτήρησης απέναντι στις απειλές «υβριδικού πολέμου», η Νορβηγία συνέλαβε για λίγο μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής (30 – 31.01.2025) ένα νορβηγικό πλοίο με ρωσικό πλήρωμα, που θεωρούνταν ύποπτο εμπλοκής στο συμβάν, προτού το αφήσει ελεύθερο ελλείψει αποδείξεων.

BALTIC SECURITYTT News Agency/Johan Nilsson via REUTERS

Πολλά υποθαλάσσια καλώδια έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν κοπεί τους τελευταίους μήνες στη Βαλτική θάλασσα.

Απέναντι στην επανάληψη τέτοιων συμβάντων, το NATO ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την έναρξη αποστολής περιπολιών με στόχο την προστασία αυτών των ευαίσθητων υποθαλάσσιων υποδομών.

Αεροπλάνα, πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύσσονται στο εξής πιο μαζικά και πιο τακτικά στη Βαλτική θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής που αποκαλείται «Φρουρός της Βαλτικής».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να φύγουν από περιοχές κοντά σε εργοστάσια όπλων – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»
Οι νεκροί στο Ισραήλ έφτασαν τους 13 μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - Επιστρέφει ο Χαγκάρι - Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 80 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μεγάλες καταστροφές στην πόλη Τάμρα του Ισραήλ
Ανανεώθηκε πριν 16 λεπτά
17
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας για συνομιλίες με Ιράν - 10 νεκροί στο Ισραήλ πάνω από 200 τραυματίες
Το Ιράν χτύπησε πολλές κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ ισοπεδώνοντας κτίρια - Ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ - Το Τελ Αβίβ στόχευσε σε εγκαταστάσεις πυρηνικών στο Ιράν
Διασώστες βγάζουν από κατεστραμμένα κτίρια γυναίκες
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
11