Κόσμος

Σουηδία: «Να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Σουηδία θέλει να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα (24.1.2023) ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον, καθώς αναβλήθηκε επ’ αόριστον η τριμερής συνάντηση με τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε για την Τουρκία ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, στους δημοσιογράφους.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός εξήγησε ότι θέλει να επανέλθει σε έναν λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού «αν δεν έχουμε έναν λειτουργικό διάλογο θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας».

«Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», τόνισε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Η Τουρκία ανέβαλε επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη, στη μια εκ των οποίων ένας ακροδεξιός πολιτικός έκαψε αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS
Μεθυσμένη προκάλεσε τροχαίο στη Νότια Καρολίνα σκοτώνοντας 34χρονη λίγο μετά τον γάμο της - Βίντεο από την σύλληψη
Στο βίντεο φαίνεται με χειροπέδες να κλαίει και να ζητά από τους αστυνομικούς να καλέσει τον πατέρα της - «Κανείς δεν έχει αποδείξεις για οτιδήποτε έκανα» ακούγεται να λέει με θράσος
H 27χρονη που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα