Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΝΑΤΟ γιοκ: Ακυρώθηκαν επ’ αόριστον με αίτημα Ερντογάν οι συνομιλίες για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

ΝΑΤΟ γιοκ: Ακυρώθηκαν επ’ αόριστον με αίτημα Ερντογάν οι συνομιλίες για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Η Τουρκία τίναξε στον αέρα τις συζητήσεις για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μετά από επίσημο αίτημα από την Άγκυρα, ακυρώθηκε η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας. Η εν λόγω συνάντηση προγραμματιζόταν να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο.

Η Άγκυρα είχε θέσει εξαρχής όρους και προϋποθέσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τις προηγούμενες ημέρες η ένταση κορυφώθηκε όταν ακροδεξιοί Σουηδοί διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι εξοργίζοντας την Άγκυρα προκαλώντας αντιδιαδηλώσεις στην Τουρκία και με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι δεν «βλέπει» πιθανή την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σήμερα, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, δήλωσε ότι χρειάζεται ένα τάιμ άουτ, δύο εβδομάδων στις συνομιλίες με την Άγκυρα για την ένταξη της χώρας του αλλά και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Είπε ακόμα ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη εξελίξεων με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, «ελπίζουμε η διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα», έστω και με την όποια καθυστέρηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις