Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στα “μανταλάκια” ο Τραμπ! Αυτά είναι τα απόρρητα υπομνήματα του FBI

Στα “μανταλάκια” ο Τραμπ! Αυτά είναι τα απόρρητα υπομνήματα του FBI

Η κόντρα του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι με τον Ντόναλντ Τραμπ αποκτά ακόμη ένα “επεισόδιο”. Μετά το βιβλίο που άναψε νέες… φωτιές ήρθε η δημοσιοποίηση των υπομνημάτων όπου έχουν καταγραφεί οι συνομιλίες των δυο ανδρών.

Στα υπομνήματα του Τζέιμς Κόμι, αποσπάσματα των οποίων είναι απόρρητα, έχουν καταγραφεί όχι μόνο οι συναντήσεις του πρώην επικεφαλής του FBI με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τον Ελληνοαμερικανό Ράινς Πρίμπους.

Από τις σημειώσεις του Κόμι αποκαλύπτεται πως ο Τραμπ ανησυχούσε για τον φάκελο που φέρεται να είχε η Ρωσία για εκείνον. Τον είχε συντάξει Βρετανός πρώην κατάσκοπος και αναφερόταν σε ταξίδι του Τραμπ στη Μόσχα το 2013 και την… “καυτή” βραδιά με ιερόδουλες. Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρει ο Κόμι, είχε απαιτήσει από τον ίδιο, πίστη. Και του είχε υπογραμμίσει ότι ήθελε να βρεθούν και να εκδιωχθούν όσοι διέρρεαν πληροφορίες.

Τα υπομνήματα του Κόμι παραδόθηκαν την Πέμπτη (19.04.2018) από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και έφτασαν έως το… πρακτορείο Reuters, που τα έφερε στη δημοσιότητα.

Ο Τζέιμς Κόμι στον Πύργο Τραμπ

Μια από τις πρώτες συναντήσεις που είχε ο (τότε) επικεφαλής του FBI με τον Ντόναλντ Τραμπ έγινε στον Πύργο του μεγιστάνα στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιανουαρίου 2017. Λίγες μέρες πριν ο Τραμπ ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι δυο άνδρες είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση για τον φάκελο που αναφερόταν λεπτομερώς σε ένα βράδυ του 2013, όταν ο Τραμπ φέρεται να είχε προσλάβει πόρνες σε ξενοδοχείο της Μόσχας.

Τραμπ

«Τα υπομνήματα του Τζέιμς Κόμι μόλις αποκαλύφθηκαν και δείχνουν καθαρά ότι δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΗ και ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΚΩΛΥΣΗ. Επίσης, διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες. ΟΥΑΟΥ! Θα συνεχιστεί το Κυνήγι Μαγισσών;», ήταν η αντίδραση του Τραμπ μέσω Twitter.

Στις σημειώσεις του Κόμι γίνεται επίσης αναφορά σε δείπνο στον Λευκό Οίκο με τον Τραμπ. Ήταν περίπου μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, του είπε πως περίμενε από αυτόν να του δείξει πίστη.

Τότε, επίσης, ο Τραμπ του είπε πως ο Φλιν «έχει σοβαρά προβλήματα ως προς την κρίση του», κάτι που ακολούθησε την πληροφορία ότι αργούσε ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από κάποιον ξένο ηγέτη.

Ο Τραμπ καθαίρεσε τον Κόμι τον Μάιο του 2017, ενώ εκείνος ηγούνταν της έρευνας του FBI για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας.

Τα υπομνήματα του Κόμι συντάχθηκαν πριν από την απόλυσή του. Μια απόλυση που οδήγησε στον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, στον οποίο ανατέθηκε η συνέχιση της έρευνας.

Όταν ο επικεφαλής του FBI “είδε” τον Ράινς Πρίμπους

Σε ένα από τα υπομνήματα, ο Κόμι αναφέρεται σε μια συνάντηση που είχε στις 8 Φεβρουαρίου 2017 με τον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους. Ήταν περίπου δύο εβδομάδες αφού η υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς είχε προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο πως ο στρατηγός ε.α. Μάικλ Φλιν, τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είχε πει ψέματα για μια συζήτηση που είχε τον Δεκέμβριο του 2016 με τον τότε Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Κόμι, ο Πρίμπους αρχικά τον ρώτησε «εάν αυτή ήταν μια “ιδιωτική συνομιλία”». Και μετά ρώτησε: «έχεις ένταλμα FISA για τον Μάικ Φλιν;», αναφερόμενος στα εντάλματα ειδικών δικαστηρίων που επιτρέπουν παρακολουθήσεις αν υπάρχουν υποψίες για κατασκοπεία.

Ακόμη, κατά τα υπομνήματα, ο Πρίμπους ζήτησε από τον Κόμι και άλλα ανώτερα στελέχη του FBI τον Φεβρουάριο να «καταρρίψουν δημόσια τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ περί επικοινωνιών ανάμεσα σε συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσους που ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016». Ο Κόμι και τα άλλη στελέχη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας αρνήθηκαν να το πράξουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις