Κόσμος

Σταθερά υπέρ ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών στη Βενεζουέλα η ΕΕ

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επαναβεβαίωσε πως στόχος -αν και μακρινός λόγω της στάσης του Μαδούρο- είναι η προκήρυξη εκλογών στη Βενεζουέλα.

H κατάσταση στη Βενεζουέλα καθώς και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Διεθνούς Ομάδας Επαφής στην οποία συμμετέχει η ΕΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης κατά το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργου, χωρίς ωστόσο να ληφθούν επίσημες αποφάσεις.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε δύο βασικούς άξονες: Την πρόσβαση στη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες στη Βενεζουέλα και, πολιτικά, την προετοιμασία του εδάφους για ελεύθερες, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Συμβουλίου, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, επισημαίνοντας ότι ο στόχος των εκλογών είναι «πολύ μακρινός» για την ώρα, δεδομένης της στάσης του Νικολά Μαδούρο.

Ερωτηθείσα σχετικά με την προθεσμία των 90 ημερών που είχε θέσει η Διεθνής Ομάδα για τη διενέργεια εκλογών στη Βενεζουέλα και φτάνει μέχρι τα μέσα Μαΐου, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι η εν λόγω ομάδα στην οποία συμμετέχουν εκτός από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της Λατινικής Αμερικής, «δεν έχει ημερομηνία λήξης». Όπως είπε, κοντά στη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας, η ομάδα θα «αξιολογήσει» τα αποτελέσματα της δράσης της και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, η Φ. Μογκερίνι ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν κυρώσεις που επηρεάζουν τη Βενεζουέλα, ως κράτος ή τους πολίτες της. Αυτό που υφίσταται είναι «συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα» απέναντι σε άτομα που είχαν βίαιη δραστηριότητα ή που είχαν δράσει ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Επιπλέον τέτοια μέτρα, ανέφερε, ενδέχεται να αποφασιστούν στο μέλλον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οζέλ κατά Ερντογάν: «Είναι αρχηγός χούντας» – Συγκρούσεις με την αστυνομία στο συλλαλητήριο του CHP υπέρ του Ιμάμογλου
«Η σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου ήταν ένα πραξικόπημα του Ερντογάν» τονίζει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έξω από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID