Site icon NewsIT
10:24 | 02.07.25

Στη Γερμανία το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί την Ευρώπη – Θερμοκρασίες ρεκόρ σε Γαλλία και Ισπανία

Στα ποτάμια στο Κόσοβο

Στα ποτάμια στο Κόσοβο / REUTERS/Valdrin Xhemaj

Newsit Newsroom

Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας τα σχολεία έκλεισαν χθες νωρίτερα, ενώ στη Γερμανία υπάρχει η επιλογή του “hitzefrei”, της σχολικής αργίας λόγω της υπερβολικής ζέστης που θεσπίστηκε τον 19ο αιώνα

Την ώρα που οι θερμοκρασίες στη χώρα μας κυμαίνονται σε κανονικά – αν όχι χαμηλότερα – για την εποχή επίπεδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του καύσωνα που πλέον φαίνεται να εξασθενεί στη Γαλλία σήμερα, όμως μετακινείται προς τα ανατολικά και τη Γερμανία.

Χθες, Τρίτη (1.7.2025), στη νότια Γαλλία το θερμόμετρο έδειξε περισσότερους από 40° Κελσίου, ενώ στο Παρίσι έφτασε τους 38° Κελσίου. Ωστόσο, σήμερα ο κόκκινος συναγερμός, το ύψιστο επίπεδο, παραμένει σε ισχύ μόνο σε τέσσερις περιοχές στην κεντρική Γαλλία. Ανάλογο ήταν και το σκηνικό στη Βρετανία. Από σήμερα είναι η σειρά της Γερμανίας να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει τους 38° Κελσίου στο Βερολίνο.

Ζέστη επικρατεί και στο Βέλγιο με περισσότερους από 35° Κελσίου, με το Atomium, την εμβληματική κατασκευή στις Βρυξέλλες, να παραμένει κλειστή για τους επισκέπτες μέχρι και σήμερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Αν και τα κύματα ζέστης δεν είναι κάτι καινούργιο έπειτα από δεκαετίες υπερβολικής χρήσης του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι καύσωνες παρατηρούνται ολοένα και νωρίτερα το καλοκαίρι και συχνά διαρκούν ως τις αρχές του φθινοπώρου, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τη λειτουργία των σχολείων.

Ηλικιωμένοι σε οίκο ευγηρίας στο Βέλγιο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη / REUTERS/Yves Herman

Στη Γαλλία η απουσία κλιματισμού στις σχολικές αίθουσες προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τον Εθνικό Συναγερμό (ακροδεξιά) να ζητεί την κατάρτιση ενός σχεδίου.

Σχεδόν 1.900 σχολεία στη Γαλλία που δεν διαθέτουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της ζέστης παρέμειναν κλειστά χθες, περίπου το 3% του συνόλου. Σε άλλα τα μαθήματα γίνονται στην αυλή.

Με κάθε τρόπο οι αθλητές στο Wimbledon προσπαθούν να δροσιστούν / REUTERS/Toby Melville

Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας τα σχολεία έκλεισαν χθες νωρίτερα, ενώ στη Γερμανία υπάρχει η επιλογή του “hitzefrei”, της σχολικής αργίας λόγω της υπερβολικής ζέστης που θεσπίστηκε τον 19ο αιώνα.

Αθλητής στο Wimbledon στο έλεος της ζέστης / REUTERS / Andrew Couldridge

Ανοικτά πάρκα τη νύκτα, ενισχυμένη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους, διευρυμένο ωράριο στις πισίνες: η πόλης του Παρισιού ενεργοποίησε το επίπεδο 4 – το πιο υψηλό – του σχεδίου της για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Παγάκια και παγοκύστες στο Wimbledon / REUTERS / Andrew Couldridge

Νεκροί στην Ισπανία

Ακόμη και η Ισπανία, μια χώρα όπου ο κλιματισμός είναι πιο διαδεδομένος, πνίγεται από τη ζέστη. Σήμερα η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα – κοντά στους 45 βαθμούς Κελσίου -, αν και θα σημειωθούν και καταιγίδες.

Στην επαρχία Λερίδα της Καταλονίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οι πυροσβέστες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο πτώματα μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

Συντριβάνια προσφέρουν μια όαση δροσιάς στη Βρετανία / REUTERS / Kevin Coombs

Λίγες ώρες νωρίτερα επίσης στην Καταλονία η αστυνομία επεσήμανε ότι ένα αγόρι 2 ετών, το οποίο είχαν αφήσει σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στον ήλιο, πέθανε.

Στη Μαδρίτη «όλοι μιλάνε για τη ζέστη», δήλωσε ο 62χρονος Κάρλος Αλμπέρτο Ολιβάρες που πουλά εφημερίδες μέσα από ένα μεταλλικό κιόσκι, όπου η θερμοκρασία ξεπερνά κατά πολύ τους 36° Κελσίου, τη θερμοκρασία που καταγράφηκε χθες στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Τώρα είναι σαν φούρνος και τον χειμώνα σαν ψυγείο», εξηγεί.

Ο Ιούλιος μόλις που ξεκίνησε, αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Sur ήδη τήρησε την ετήσια παράδοση και κατάφερε να ψήσει ένα αυγό τοποθετώντας το πάνω στην άσφαλτο σε δρόμο της Σεβίλλης.

Δροσιά σε ποτάμι στη Βρετανία / REUTERS / Kevin Coombs

Θα χρειαστούν μήνες για να εκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών λόγω της ζέστης, όμως οι καύσωνες του 2022 και του 2023 προκάλεσαν 70.000 και 61.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version