Κόσμος

Στην Λισαβόνα ο Μητσοτάκης – Ποια θέματα θα συζητήσει με τον Αντόνιο Κόστα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί αύριο με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε από την Πορτογαλία.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην πορτογαλική πρωτεύουσα αρχικά είχε προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά ως γνωστόν αναβλήθηκε.

Ο κ. Κόστα θα παρουσιάσει στον κ. Μητσοτάκη τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πορτογαλική προεδρία ενώ αναμένεται να τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

Η ατζέντα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Αναμένεται να συζητηθεί επίσης η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι δυο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία καθώς και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.

Στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν οι κ.κ Μητσοτάκης και Κόστα περιλαμβάνονται επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Μεταναστευτικό, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της ‘Αγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

click4more: Κεραμέως: Και για μαθητές η πλατφόρμα για τα τεστ των εκπαιδευτικών – Οι σκέψεις για την 3η Λυκείου

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι άλλωστε δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός ως μέλη του NATO αλλά και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, που μπορούν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε να μεγαλώνουν το αποτύπωμά τους.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την έδρα της Ναυτικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Επίσης θα επισκεφτεί και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA), η οποία εδρεύει στην πορτογαλική πρωτεύουσα και μεριμνά ποικιλοτρόπως για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, έργο κρίσιμο για τον μεγάλο ελληνόκτητο στόλο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αναβρασμό η Τουρκία από την ήττα των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές: Φόβοι για την επιρροή της Ελλάδας στο Κογκρέσο
Με τον έλεγχο των Δημοκρατικών σε Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία, η Άγκυρα βλέπει να διαλύεται το όνειρο για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά το χέρι του Ντόναλντ Τραμπ
Axios: Ο αμερικανικός στρατός ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για πιθανή επανέναρξη μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων στο Ιράν
Οι πανηγυρισμοί της Τεχεράνης για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών ενδέχεται να ωθήσουν τον Τραμπ να επιστρέψει στην επιλογή του πολέμου
REUTERS
Ο Πάπας Λέων υποδέχθηκε τον Μπομπ Ντίλαν στο Βατικανό – Η ανταλλαγή δώρων και η κουκούλα που δεν αποχωρίστηκε ο τραγουδοποιός
Ο πάπας Λέων έδωσε στον Μπομπ Ντίλαν ένα ροζάριο, σύμφωνα με το Vatican News, ενώ ο  85χρονος τραγουδοποιός του χάρισε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Chronicles - Volume One»
Ο πάπας Λέων και ο Μπομπ Ντίλαν