Κυριακή, 21 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Στο φως αμφορείς 3.300 ετών από το αρχαιότερο ναυάγιο που βρέθηκε ποτέ στο Ισραήλ

Στο φως αμφορείς 3.300 ετών από το αρχαιότερο ναυάγιο που βρέθηκε ποτέ στο Ισραήλ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Υπολείμματα του αρχαιότερου ναυαγίου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στα βάθη της θάλασσας κατάφεραν να εντοπίσουν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ. 

Η ανακάλυψη του ναυαγίου από αρχαιολόγους στο Ισραήλ αλλάζει άρδην όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για το εμπόριο στην εποχή του Χαλκού.

Εκατοντάδες άθικτοι αμφορείς – αρχαία δοχεία αποθήκευσης – που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 3.300 ετών, ανακαλύφθηκαν 90 χιλιόμετρα (56 μίλια) από τις βόρειες ακτές του Ισραήλ σε βάθος 1.800 μέτρων (5.905 πόδια) στον πυθμένα της θάλασσας.

Οι ειδικοί της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) λένε ότι η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι ναυτικοί εκείνης της εποχής ήταν σε θέση να πλοηγούνται στους ωκεανούς χρησιμοποιώντας συντεταγμένες από τον ήλιο και τα αστέρια.

Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, το ναυάγιο είναι το «πρώτο και παλαιότερο» που έχει βρεθεί στην περιοχή και πιθανότατα βυθίστηκε κατά τη διάρκεια καταιγίδας ή ως αποτέλεσμα πειρατικής επίθεσης.

Πώς ανακαλύφθηκε το ναυάγιο

Το ναυάγιο εντοπίστηκε το καλοκαίρι του 2023 κατά τη διάρκεια ερευνών της Energean για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι κάμερες έπιασαν «κάτι που φαινόταν να είναι ένας μεγάλος σωρός από κανάτες στοιβαγμένες στον πυθμένα της θάλασσας», σύμφωνα με τον Karnit Bahartan της εταιρείας.

Μόνο δύο από τους αμφορείς – γνωστοί ως αμφορείς της Χαναάν – πιστεύεται ότι αφαιρέθηκαν με ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία, ώστε να μην διαταραχθούν τα υπόλοιπα αντικείμενα.

Ο Bahartan χαρακτήρισε την ανακάλυψή τους ως «πραγματικά συγκλονιστικό εύρημα».

Είπε ακόμα ότι μόνο δύο άλλα ναυάγια πλοίων με φορτίο είναι γνωστά από την ύστερη Εποχή του Χαλκού στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα οποία βρέθηκαν και τα δύο σχετικά κοντά στις τουρκικές ακτές με τη χρήση κανονικού καταδυτικού εξοπλισμού.

Το ναύαγιο που εντοπίστηκε στο Ισραήλ δείχνει ότι οι έμποροι της Εποχής του Χαλκού ταξίδευαν πολύ πιο μακριά από τα λιμάνια.

«Η ανακάλυψη αυτού του πλοίου αλλάζει τώρα ολόκληρη την αντίληψή μας για τις ικανότητες των αρχαίων ναυτικών. Είναι το πρώτο που βρέθηκε σε τόσο μεγάλη απόσταση, χωρίς οπτική επαφή με κάποια ξηρά», είπε εξήγησε ο επικεφαλής της ισραηλινής αρχής, Jacob Sharvit. 

Πληροφορίες από BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις