Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Στο μυαλό του Τζο Μπάιντεν: Κυβέρνηση με… εκπλήξεις και γυναίκες σε θέσεις «κλειδιά»

εμβόλιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ, έστω και με νάζια, αποδέχτηκε ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας. Ο Τζο Μπάιντεν, βέβαια, δεν τον περίμενε για να αρχίσει να σχηματίζει την κυβέρνησή του.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε από καιρό αρχίσει να επικοινωνεί με τα πρόσωπα που ήθελε να στελεχώσουν το υπουργικό του συμβούλιο. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα έχει εκπλήξεις. Θα έχει, κατά τα φαινόμενα, γυναίκα υπουργό Οικονομικών και στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, για πρώτη φορά, έναν Λατίνο.

Click4more Αμερικανικές Εκλογές: “Έκλαψε” λίγο, όμως… το αποδέχτηκε! Ο Τραμπ ξεκίνησε τη διαδικασία μεταβίβασης στον Μπάιντεν

«Χρειάζομαι μια ομάδα έτοιμη από την πρώτη μέρα, αποτελούμενη από πρόσωπα «έμπειρα, δοκιμασμένα σε κρίσεις», εξήγησε ο Μπάιντεν παρουσιάζοντας τα πρώτα ονόματα των μελών της επόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στα 78 του χρόνια, η παλιά καραβάνα της πολιτικής θα προσπαθήσει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση που «θα ενώνει» τους Αμερικανούς κι αναμένεται να συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες και μέλη μειονοτήτων.

Έτσι σκοπεύει, κατά πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, να αναθέσει στην πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (FED), την Τζάνετ Γέλεν, 74 ετών, το υπουργείο Οικονομικών, αξίωμα που μέχρι σήμερα καταλάμβαναν αποκλειστικά άνδρες.

Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναμένεται να γίνει ο πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας που θα κατάγεται από τη Λατινική Αμερική.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έμπειρη αφροαμερικανίδα διπλωμάτης, 68 ετών, θα γίνει πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο Μπάιντεν θα αξιοποιήσει εξάλλου στενούς του συνεργάτες. Ο Άντονι Μπλίνκεν, 58 ετών, που αναμένεται να γίνει ο νέος ΥΠΕΞ, ήταν ως τώρα ο βασικός σύμβουλός του για διπλωματικά θέματα.

Άλλοτε δεύτερος τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, ο θερμός αυτός υποστηρικτής της πολυμερούς συνεργασίας αναμένεται, αν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, να θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Για τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, σύμμαχοι των ΗΠΑ οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έτυχαν άσχημης μεταχείρισης από την Ουάσινγκτον «θα αισθανθούν μεγάλη ανακούφιση» όταν θα δουν να αναλαμβάνει την αμερικανική διπλωματία «ένας άνθρωπος όπως ο Τόνι Μπλίνκεν.

Ο Τζον Κέρι θα αναλάβει από την πλευρά του τη διαδικασία επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, που είχε διαπραγματευτεί ο ίδιος το 2015, προτού ο Ντόναλντ Τραμπ τη σκίσει. Υποσχέθηκε να χειριστεί «την κλιματική αλλαγή ως επείγουσα απειλή για την εθνική μας ασφάλεια».

Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει εξάλλου να ονομάσει την Άβριλ Χέινς, 51 ετών, διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) και να θα είναι (κι αυτή) η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη θέση. Ο 43χρονος Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναμένεται να παρουσιάσουν το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, σε εκδήλωση στο Ουίλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος κέρδισε σχεδόν 80 εκατομμύρια ψήφους στις αμερικανικές εκλογές, έναντι σχεδόν 74 εκατομμυρίων του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά η προεδρία κρίνεται με το σύστημα των εκλεκτόρων που αναδεικνύει η καθεμία πολιτεία· η λαϊκή ψήφος δεν αποτελεί στην πράξη παρά δείκτη δημοτικότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις