Πέμπτη, 12 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Στο σχολείο στη Γάζα βρίσκονταν 20 τρομοκράτες υποστηρίζει το Ισραήλ – «Φρικτό έγκλημα» λέει η Χαμάς

Στο σχολείο στη Γάζα βρίσκονταν 20 τρομοκράτες υποστηρίζει το Ισραήλ – «Φρικτό έγκλημα» λέει η Χαμάς

Το Ισραήλ υπεραμύνθηκε του βομβαρδισμού που εξαπέλυσε κατά σχολείου στη Λωρίδα της Γάζας και είχε ως αποτέλεσμα περίπου 100 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο, υποστηρίζοντας ότι μέσα στο σχολείο βρίσκονταν 20 μαχητές της Χαμάς. 

Το σχολείο της Γάζας και το τζαμί «που επλήγη στο εσωτερικό του» αποτελούσαν «ενεργή στρατιωτική εγκατάσταση της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ», διαβεβαίωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι του Ισραήλ μέσω X.

Ο αξιωματικός πρόσθεσε ακόμη ότι ο αριθμός των απωλειών που ανακοίνωσε η υπηρεσία ενημέρωσης της Χαμάς, κάνοντας λόγο για πάνω από 100 νεκρούς, «δεν ευθυγραμμίζεται» με τις πληροφορίες του ισραηλινού στρατού, ούτε το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε πυρομαχικό ακριβείας.

Επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατήγγειλε την «επικίνδυνη κλιμάκωση» του πολέμου που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για 309η ημέρα στη Γάζα, μερικές ώρες μετά τους τρεις βομβαρδισμούς σε σχολείο το πρωί του Σαββάτου (10.8.2024) οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 93 ανθρώπους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

«Η σφαγή στο σχολείο ατ Τάμπιν, στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Γάζας, είναι φρικτό έγκλημα» και αντιπροσωπεύει «επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Ο βομβαρδισμός στοχοποίησε νωρίς το πρωί «σχολείο γεμάτο κόσμο, όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι, κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο των Βαπτιστών στην πόλη της Γάζας, ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας Μαχμούντ Μπασάλ έκανε λόγο για επανειλημμένα πλήγματα. Είχαν στόχο «δυο ορόφους του κορανικού σχολείου ατ Τάμπιν και το (παρακείμενο) τζαμί» και χρησιμοποιήθηκαν «τρεις πύραυλοι», οι οποίοι προκάλεσαν «τον θάνατο 93 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών και έξι γυναικών».

«Δεκάδες (άλλοι) άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους ορισμένοι έχουν εισαχθεί στην εντατική, κι υπάρχουν ανθρώπινα μέλη και υπολείμματα που δεν έχουν αναγνωριστεί και αγνοούμενοι που ακόμη δεν ξέρουμε τι απέγιναν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω X ότι «σύμφωνα με πληροφορίες» που συγκέντρωσε, «περίπου 20 μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη» των δύο οργανώσεων «επιχειρήσεων από το εσωτερικό του σχολείου ατ Τάμπιν».

Το σχολικό κτιριακό συγκρότημα και το τζαμί που επλήγη αποτελούσαν «ενεργή στρατιωτική εγκατάσταση» της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι μέσω X.

Το σημερινό συγκαταλέγεται στα πιο πολύνεκρα πλήγματα που έχουν εξαπολυθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Ο σημερινός είναι τουλάχιστον ο 14ος βομβαρδισμός σχολείου στη Γάζα από την 6η Ιουλίου. Στα πλήγματα αυτά έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε απολογισμούς που δημοσιοποίησαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία»

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «γενοκτονία» Παλαιστινίων, έπειτα από έναν βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείο στη Γάζα, που στοίχισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα.

«Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μια ζώνη ασφαλείας», έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Το Ισραήλ διεξάγει τέτοια πλήγματα εναντίον των Παλαιστινίων χρησιμοποιώντας «αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα», είπε επίσης η ίδια.

«Ας μας συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι για τη συλλογική ανικανότητά μας να τους προστατεύσουμε, σεβόμενοι την πιο στοιχειώδη έννοια του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

Η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού, προέβη σε παρόμοια σχόλια τον Μάρτιο, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Ισραήλ, την οποία κατηγόρησε για «αντισημιτισμό».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις