Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Στους δρόμους της οργής: Συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη – Πέτρες, φωτιές και τραυματίες [pics]

Στους δρόμους της οργής: Συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη – Πέτρες, φωτιές και τραυματίες [pics]

Αντιαμερικανικός πυρετός στη Μέση Ανατολή μετά την εμπρηστική απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και σήμερα στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστινίους που κλήθηκαν να διαδηλώσουν την οργή τους για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40.

Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες μέχρι το μεσημέρι.

Μια «γροθιά» το Ιράν κατά του Τραμπ – «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, θάνατος στις ΗΠΑ»

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν ενταντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Χεβρώνα, εκατοντάδες διαδηλωτές διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία της πόλης πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Η σημερινή ημέρα αναγγέλλεται σαν ένα βαρόμετρο της παλαιστινιακής οργής για την απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρισθεί η Ιερουσαλήμ ως η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Έκκληση για ηρεμία από Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε σήμερα έκκληση για “ηρεμία”, ημέρα της προσευχής των μουσουλμάνων, έπειτα από την έκκληση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς για “νέα ιντιφάντα” εναντίον του Ισραήλ σε απάντηση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

“Κάνω έκκληση για ηρεμία και υπευθυνότητα προς όλες τις πλευρές”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα κατά την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για τον Λίβανο που διεξάγεται στο Παρίσι.

Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την Τετάρτη “λυπηρή” την απόφαση που έλαβε “μονομερώς” ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Εύχομαι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, που θα πρέπει να αποτελούν πάνω απ΄όλα αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να μην συντελέσουν σε αστάθεια στην περιοχή”, δήλωσε σήμερα ο Μακρόν ενώπιον του αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη.

“Κανένα από τα προβλήματα της περιοχής δεν θα επιλυθεί με μονομερείς αποφάσεις, το δίκαιο του ισχυρού”.

Επιπλέον πρόκληση η απόφαση Τραμπ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι εκτίμησε ότι η απόφαση του Τραμπ “θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την ειρηνευτική διαδικασία και θα αποτελέσει μια επιπλέον πρόκληση για την σταθερότητα όλης της περιοχής”.

“Δεν χρειάζεται να επαναλάβω την αντίθεσή μας σε αυτή την απόφαση και την υποστήριξή μας στην αραβική πρόταση για μια λύση δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο”.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη κρίση στον Λίβανο ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε όλες τις ξένες δυνάμεις να σταματήσουν να εμπλέκονται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και ζήτησε από όλες τις πλευρές στον Λίβανο να εφαρμόσουν πλήρως την συμφωνία για αποχή από περιφερειακές συγκρούσεις.

Αλληλεγγύη και από το Ιράν

Εκατοντάδες Ιρανοί συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα για να καταδικάσουν την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι ηγέτες του Ιράν, όπου η εναντίωση στο Ισραήλ και η υποστήριξη στους Παλαιστινίους έχει υπάρξει κεντρικό θέμα στην εξωτερική πολιτική έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχουν καταγγείλει την κίνηση του Τραμπ, περιλαμβανομένης της απόφασής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» και να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν:

«Η Αλ Κουντς ανήκει στους μουσουλμάνους», χρησιμοποιώντας το αραβικό όνομα της πόλης. Σε πολλές πόλεις διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Τραμπ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις