Τετάρτη, 8 Μαΐ
19oC Αθήνα

“Έβγαλαν στη σύνταξη” σύμβουλο του Νταβούτογλου που… αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένας αρμενικής καταγωγής στενός σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου εγκατέλειψε τα καθήκοντά του λίγες ημέρες, αφότου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι σφαγές των Αρμενίων που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 συνιστούν γενοκτονία.

Ο ηλικίας 65 ετών Ετιέν Μαχτσουπιάν “συνταξιοδοτήθηκε καθώς είχε φτάσει το ηλικιακό όριο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή, διαψεύδοντας ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην αποχώρησή του και στις πολιτικο-ιστορικές εντάσεις που υπάρχουν στην Τουρκία παραμονές της επετείου των εκατό χρόνων από τα γεγονότα του 1915, στις 24 Απριλίου.

“Η αποχώρησή του δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις που έκανε”, πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σε συζήτηση με τον επικεφαλής του τηλεοπτικού καναλιού CNN Turk στην ‘Αγκυρα Χάντε Φιράτ (Hande Fırat) ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού είπε χαρακτηριστικά: “Αν αποδεχτούμε ότι αυτό που συνέβη στην Βοσνία και στην Αφρική συνιστά γενοκτονία, είναι αδύνατο να μην ονομάσουμε επίσης γενοκτονία αυτό που συνέβη στους Αρμένιους το 1915”, δήλωσε.

Σχολιάζοντας, τη δήλωση του Πάπα, ο οποίος ζαρακτήρισε τα γεγονότα του 1915 ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα», ο πρωθυπουργικός σύμβουλος είπε:
«Με αυτή τη δήλωση, το Βατικανό αποτίναξε από πάνω του ένα ψυχολογικό βάρος 100 ετών. Αυτό που αξίζει να προσέξουμε είναι η 100ετής άρνηση του Βατικανού να χρησιμοποιήσει τον όρο. Θα μπορούσε το Βατικανό να κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση εδώ και καιρό, αλλά δεν το έκανε».

Τα σχόλια αυτά του αρμενικής καταγωγής κ. Μαχτσουπιάν, που τοποθετήθηκε στην θέση του πρώτου συμβούλου του πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2014 με προσωπική απόφαση του Αχμέτ Νταβούτογλου, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ (Volkan Bozkır) να εκφράζει δημόσια την δυσαρέσκειά του.

Στις αντιδράσεις αυτές, το Γραφείο του Πρωθυπουργου απάντησε ότι κ. Μαχτσουπιάν συνταξιοδοτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2015, όταν συμπλήρωσε το 65ο έτος – όριο ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μαχτσουπιάν διευκρίνισε ότι όντως συνταξιοδοτήθηκε, αλλά συνεχίζει να κατέχει την ίδια θέση αμισθί.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε διοργανώσει την συστηματική σφαγή του αρμενικού πληθυσμού της κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και απορρίπτει τον όρο “γενοκτονία”.

Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “ενθάρρυνε” σε απόφασή του την Άγκυρα να αναγνωρίσει την αρμενική “γενοκτονία”, τρεις ημέρες μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην “γενοκτονία” του 1915.

Η θέση αυτή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και αυτή του Ποντίφικα προκάλεσαν την οργή των τουρκικών αρχών. “Δεν θα αφήσουμε να προσβάλλεται το έθνος μας για την ιστορία του”, δήλωσε χθες ο Νταβούτογλου, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “τιποτένια και άκυρη”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε