Κόσμος

Σύμβουλος Ζελένσκι: Ο Πούτιν ζήτησε αποκλεισμό της Azovstal γιατί δεν μπορούσε να την κατακτήσει

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει την πολιορκούμενη χαλυβουργία Azovstal στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή δεν μπορούσε να την καταλάβει, δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Δεν μπορούν κανονικά να πάρουν την Azovstal, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, είχαν τεράστιες απώλειες εκεί. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να την κρατούν”, δήλωσε ο Αρεστόβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αυτό “μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν τμήμα των δυνάμεών τους (από τη Μαριούπολη) προς τον βορρά προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους (…) να προελάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ”, πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε “επιτυχία” την ανάληψη του ελέγχου από τον ρωσικό στρατό της Μαριούπολης, στρατηγικής σημασίας πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, προτιμώντας να συνεχίσουν οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν εκεί τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal παρά να δοθεί εντολή για μια τελική επίθεση.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες, που βρίσκονται στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, αρνούνται να παραδοθούν και ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, ζητεί, μέσω της εφαρμογής Telegram, “εγγυήσεις” για την ασφάλεια από τον “πολιτισμένο κόσμο” για να βγουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι αυτοί έχουν μαζί τους “περίπου 1.000 αμάχους, γυναίκες και παιδιά” και “εκατοντάδες τραυματίες”.

“Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού, η οποία μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

“Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη”, συνέχισε.

“Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα“, πρόσθεσε. Έπειτα από τα τελεσίγραφα του ρωσικού στρατού, ο Πούτιν κάλεσε και αυτός τους Ουκρανούς πολεμιστές να παραδοθούν, δεσμευόμενος ότι “θα σωθεί η ζωή τους” και ότι θα έχουν “αξιοπρεπή μεταχείριση”.

Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού. Αυτός δεν αναφέρθηκε σε αμάχους.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Azovstal, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι “εκεί υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες” και ότι “αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα”.

Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μονακό: Η ερωμένη του Ουκρανού ολιγάρχη είναι η γυναίκα που έχασε τα πόδια της στη βομβιστική επίθεση – Νέες αποκαλύψεις
Τραυματίστηκε και ο 13χρονος γιος τους - Η 46χρονη Άννα Νασομπίνα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ και δίνει μάχη για τη ζωή της, σε κρίσιμη κατάσταση και ο Βαντίμ Γερμολάεφ - Στο μικροσκόπιο η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας
Η 46χρονη Άννα Νασομπίνα 6
Σαΐντα Μιρζιγέγεβα, η «Ιβάνκα Τραμπ του Ουζμπεκιστάν»: Το φαβορί για την προεδρία που υποδέχθηκε ο Μακρόν στο Ελιζέ
Η 41χρονη Μιρζιγέγεβα, μητέρα τριών παιδιών και επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης του Ουζμπεκιστάν, θεωρείται από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας με πάνω από 2,5 εκατ. followers στο Instagram
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Σαΐντα Μιρζιγέγεβα
Νέα εξέλιξη στην υπόθεση της μητέρας δημοσιογράφου του NBC: Το FBI λέει ότι και τα τρία σημειώματα για την απαγωγή ήταν fake
Η Νάνσι Γκάθρι εξαφανίστηκε στις 31 Ιανουαρίου από το σπίτι της στην Τούσον της Αριζόνα - Σε ένα από τα μηνύματα, γινόταν λόγος για λύτρα σε κρυπτονομίσματα
Η παρουσιάστρια Σαβάνα Γκάθρι με τη μητέρα της Νάνσι