Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με αφροαμερικανούς βουλευτές μετά τη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς – «Ελπίζω να αλλάξει η αστυνομία»

Συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με αφροαμερικανούς βουλευτές μετά τη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς – «Ελπίζω να αλλάξει η αστυνομία»

Σε μεταρρυθμίσεις του Κογκρέσου στην αστυνομία ελπίζει ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς στο Μέμφις.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Αφροαμερικανών πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την κηδεία του Νίκολς, ο οποίος πέθανε στις 10 Ιανουαρίου στο Μέμφις, τρεις ημέρες αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια από Αφροαμερικανούς αστυνομικούς.

Ο θάνατός του και οι εικόνες από τη σύλληψή του προκάλεσαν για μία ακόμη φορά σοκ στις ΗΠΑ και νέες επικρίσεις για την αστυνομική βία.

«Ελπίζω ότι αυτή η φρικτή ανάμνηση θα οδηγήσει σε αποφάσεις για τις οποίες όλοι μας δώσαμε μάχη», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Πρέπει να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας», τόνισε απευθυνόμενος στους Αφροαμερικανούς βουλευτές, εκτιμώντας ότι η κυβέρνησή του επέτρεψε να γίνουν «σημαντικές αλλαγές» μέσω διαταγμάτων που εξέδωσε, αν και οι εξουσίες της σε ό,τι αφορά την αστυνομία είναι περιορισμένες.

Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να περάσουν σειρά μεταρρυθμίσεων μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά προσέκρουσαν στην αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Ο θάνατος του Αφροαμερικανού αυτού στις 25 Μαΐου 2020 κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς προκάλεσε ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί προέβλεπε μεταξύ άλλων να απαγορεύεται οι αστυνομικοί να κάνουν κεφαλοκλείδωμα όταν προσπαθούν να συλλάβουν κάποιον και προσπαθούσε να τερματίσει την ατιμωρησία της οποίας χαίρουν.

Μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ο βουλευτής Στίβεν Χόρσφορντ εκτίμησε ότι ο θάνατος του Νίκολς είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του προβλήματος της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

«Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι στη θέση του», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αφροαμερικανοί πολιτικοί αναμένουν ότι ο Μπάιντεν θα αναφερθεί στο ζήτημα στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, την οποία θα εκφωνήσει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στο Κογκρέσο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις