Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Συνελήφθη συνεργός του «βομβιστή του Λόκερμπι» – Είχε φτιάξει τη βόμβα που ανατίναξε τo αεροπλάνο

Συνελήφθη συνεργός του «βομβιστή του Λόκερμπι» – Είχε φτιάξει τη βόμβα που ανατίναξε τo αεροπλάνο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα χέρια των αμερικανικών αρχών βρίσκεται πλέον ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι κατασκεύασε την βόμβα, η οποία ανατίναξε το αεροπλάνο της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Σύμφωνα με το BBC, ο Αμπού Αγκίλα Μασούντ συνελήφθη και πλέον κρατείται από τις αρχές των ΗΠΑ. Πριν από δύο χρόνια είχαν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του, καθώς οι αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτός ήταν ο άνθρωπος που κατασκεύασε τη βόμβα που τοποθετήθηκε στο αεροπλάνο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπήρχαν πληροφορίες ότι τον περασμένο μήνα ο Αμπού Αγκίλα Μασούντ είχε απαχθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Λιβύη με σκοπό να τον παραδώσει στην Αμερική.

Για την βομβιστική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι είχε καταδικαστεί ο Abdelbaset al-Megrahi το 2001. Έμεινε στη φυλακή μέχρι το 2009, όπου απελευθερώθηκε για λόγους υγείας και πέθανε στη Λιβύη το 2012. Στην ιστορία έμεινε γνωστός ως «ο βομβιστής του Λόκερμπι». Μέχρι τέλους δήλωνε αθώος.

Στόχος της επίθεσης ήταν το αεροπλάνο που πραγματοποιούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη. Το αεροπλάνο ανατινάχθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1988 επάνω από το Λόκερμπι, σκοτώνοντας 259 επιβαίνοντες και 11 ανθρώπους στο έδαφος.

«Οι οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι πληροφορήθηκαν ότι ο ύποπτος Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας της Σκωτίας.

«Η εισαγγελία και η αστυνομία της Σκωτίας, σε συντονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση και τους αμερικανούς συναδέλφους, θα συνεχίσουν την έρευνα με μοναδικό σκοπό την προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνων που ενήργησαν από κοινού με τον αλ Μεγκράχι», τον μοναδικό καταδικασθέντα στην υπόθεση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τον Δεκέμβριο 2020, 32 χρόνια μετά την τραγωδία, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε ανακοινώσει την απαγγελία κατηγοριών κατά του Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ, πρώην μέλους των υπηρεσιών Πληροφοριών του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος εκείνη την εποχή κρατείτο στην Λιβύη. Θεωρείται ύποπτος για την κατασκευή και τον προγραμματισμό της βόμβας.

Η επίθεση στο Λόκερμπι είναι η φονικότερη που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης η δεύτερη φονικότερη κατά Αμερικανών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε παραδεχθεί επισήμως την ευθύνη του για την επίθεση του Λόκερμπι το 2003 και είχε καταβάλει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα ξεκίνησε και πάλι το 2016, όταν η αμερικανική δικαιοσύνης πληροφορήθηκε ότι ο Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ είχε συλληφθεί μετά την ανατροπή του λίβυου δικτάτορα και είχε ομολογήσει την ενοχή του στις υπηρεσίες Πληροφοριών του νέου λιβυκού καθεστώτος το 2012.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις