Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σύνοδος ΕΕ: Καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας – “Όλες οι επιλογές στο τραπέζι”

Σύνοδος Κορυφής

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Στη Σύνοδο η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” της για όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη. Εκφράσαμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές».

Η Γερμανία, συνέχισε η Καγκελάριος, «τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων». «Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Από την σκοπιά μας πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει. Αλλά πρέπει ωστόσο να ανησυχεί κανείς για τις εντάσεις και θα επανέλθουμε σε βάθος τον Σεπτέμβριο», κατέληξε η Καγκελάριος.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

ΕΕ: Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και σύντομα θα επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις σε έναν σημαντικό αριθμό προσώπων που ευθύνονται για τη βία, την καταστολή και την εκλογική νοθεία», δήλωσε ο Μισέλ, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ προκειμένου να συζητηθεί η αντίδραση της Ένωσης στις εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις