Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής – Politico: Ύστατη προσπάθεια να πειστεί η Ουγγαρία – Νέο κείμενο συμπερασμάτων

Σύνοδος Κορυφής – Politico: Ύστατη προσπάθεια να πειστεί η Ουγγαρία – Νέο κείμενο συμπερασμάτων

Μια νέα προσθήκη στο κείμενο συμπερασμάτων μοιράστηκε στους 27 ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ουγγαρίας για να δώσει το πράσινο φως για την επιβολή του 6ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Politico, το νέο κείμενο αναφέρει ότι όσον αφορά στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, του θεμιτού ανταγωνισμού και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή απεξάρτηση  από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχισή της συνέχισης του εφοδιασμού.

Σύνοδος Κορυφής: Παραμένει το αδιέξοδο – Παζάρια και παιχνίδια από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Το νέο προσχέδιο σημειώνει ακόμα ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης του αργού πετρελαίου που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το ζήτημα του έκτου πακέτου κυρώσεων πρέπει να λυθεί και υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάποιες από τις χώρες δεν θέλουν απλώς υποσχέσεις αλλά γραπτές εγγυήσεις.  Επίσης, όσον αφορά την Τσεχία, ζητεί να μπορεί να αγοράζει ντίζελ από γειτονικές χώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις