Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Οργισμένος Μακρόν για την αποτυχία

Σύνοδος Κορυφής: Οργισμένος Μακρόν για την αποτυχία
Φωτογραφία Reuters

«Μπαρούτι» εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής και την απόφαση του Ντόναλντ Τουσκ να διακόψει οριστικά για σήμερα τις διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε για αποτυχία και για προσωπικές φιλοδοξίες που οδήγησαν σε αυτή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τα είχε κυρίως με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όταν μίλησε για «προσωπικές φιλοδοξίες» που έφεραν την άκαρπη Σύνοδο Κορυφής μετά από 20 και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων.

“Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες”, δήλωσε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της “διαίρεσης” στο ΕΛΚ και το “γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο”.

“Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν “προσωπικές φιλοδοξίες” και “κρυφές ατζέντες”.

Click4more: Ράκος η Μέρκελ μετά την 20ωρη Σύνοδο Κορυφής – “Κόκκινα” μάτια και… ελπίδα για λίγο ύπνο

Ο Μακρόν μίλησε με ενόχληση για τις “μεγάλης διάρκειας συναντήσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα” και για τις “ώρες που περνούν με ατέρμονες συζητήσεις” σε “ένα κλαμπ των 28 που συνεδριάζει χωρίς ποτέ να αποφασίζει”.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να φτάσει στο σημείο να εκφράσει “επιφυλάξεις” για το αν το “μέλλον της ΕΕ” τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. “Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας δήλωσε νωρίτερα ότι ο Μακρόν θα επιστρέψει στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα και ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες αύριο για τις συνομιλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις