Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Και η Γαλλία τελειώνει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία

Συρία: Και η Γαλλία τελειώνει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία

Η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία. «Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Η Γαλλία επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική καταδίκη της μονομερούς εκ μέρους της Τουρκίας επίθεσης στην βορειοανατολική Συρία», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης. «(Η επίθεση) θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για ασφάλεια και σταθεροποίηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Προκαλεί σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες. Κατά συνέπεια πλήττει την ασφάλεια των Ευρωπαίων».

«Η Γαλλία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους για να συζητηθεί η συνέχιση των προσπαθειών του Συνασπισμού στην συγκυρία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχη απόφαση διακοπής της πώλησης όπλων στην Αγκυρα ανακοίνωσαν χθες και σήμερα οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Τέλος στα όπλα και από την Γερμανία

Νωρίτερα Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών.

“Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία,” δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

Η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την ίδια ώρα σοκάρουν βίντεο που βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας, με εν ψυχρώ εκτελέσεις Κούρδων αμάχων.

Τζόνσον σε Ερντογάν: Δεν μπορούμε να σε στηρίξουμε

Από την μεριά του ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Βρετανία διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» για την πολεμική δραστηριότητα της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

«Εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλέιου για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία, είπε, θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση εκεί και θα υπονομεύσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που ο βρετανός πρωθυπουργός είχε με τον Ερντογάν απόψε.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Κάλεσε τον πρόεδρο να τερματίσει την επιχείρηση και να ξεκινήσει διάλογο. Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν διαπραγματεύσεις για την εφαμρογή κατάπαυσης του πυρός».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις