Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Συρία: Κοινές περιπολίες Ρωσίας και Τουρκίας αλλά η φρίκη παραμένει

Συρία

Την ώρα που αντιπροσωπείες Ρωσίας και Τουρκίας συζητούν για την εκτόνωση της κατάστασης στην Συρία, άρχισαν πάλι οι κοινές περιπολίες, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για φρικτή ανθρωπιστική κρίση.

Η Τουρκία άρχισε και πάλι τις κοινές περιπόλους με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία έπειτα από διακοπή δύο εβδομάδων, ανακοίνωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ η Ρωσία, ενώ η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ συνεχίζει να προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.

Η Τουρκία και η Ρωσία περιπολούν από κοινού από τον Οκτώβριο στο συριακό έδαφος κοντά στα τουρκικά σύνορα. Όμως οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν εμφανισθεί από τις 3 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε στις 7 Φεβρουαρίου πως οι κοινές περίπολοι της Άγκυρας με τη Μόσχα αναβλήθηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η διακοπή τους συνέπεσε με την αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την Ιντλίμπ.

Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει τις συμφωνίες που συνήψε με τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία και ότι δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τους αντάρτες στην Ιντλίμπ, για τους οποίους είπε πως πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον συριακών και ρωσικών δυνάμεων.

Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν επίθεση στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ κοντά στα τουρκικά σύνορα, εξαναγκάζοντας χιλιάδες αμάχους να διαφύγουν.

«Πραγματοποιήθηκε κοινή ρωσοτουρκική περίπολος», αναφέρει σε δήλωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χωρίς να επεκταθεί.

Τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα για μια δεύτερη ημέρα συνομιλιών καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να συμβιβάσουν τις διαφορές τους σχετικά με την Ιντλίμπ.

ΟΗΕ: Φρίκη για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Σχεδόν 300 άμαχοι έχουν σκοτωθεί φέτος σε επιθέσεις στην βορειοδυτική Συρία, το 93% εξ αυτών σε επιδρομές της συριακής κυβέρνησης και της συμμάχου της, της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα η κορυφαία αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια δήλωση στην οποία εκφράζει «φρίκη για την κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης», η Μισέλ Μπατσελέτ καταγγέλλει απ’ ευθείας πλήγματα σε καταυλισμούς εκτοπισμένων αμάχων ή κοντά σ’ αυτούς, καθώς και σε ιατρικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων χθες, Δευτέρα, δύο νοσοκομείων. Η ίδια είχε δηλώσει προηγουμένως πως τέτοιες ενέργειες μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Ο εκπρόσωπος της Μπατσελέτ, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ερωτηθείς αν η Συρία και η Ρωσία στοχοποιούν εσκεμμένα αμάχους και κτίρια που προστατεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Γενεύη: «Ο μεγάλος αριθμός των επιθέσεων σε νοσοκομεία, ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία υποδηλώνει πως δεν μπορεί να είναι τυχαίες».

Η Μπατσελέτ ζήτησε να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για να διευκολυνθεί η «διέλευση των αμάχων με ασφάλεια».

Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται «είναι ψυχικά τραυματισμένοι και υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο σε θερμοκρασίες παγετού επειδή οι καταυλισμοί (των εκτοπισμένων) είναι γεμάτοι», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωση ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

«Οι μητέρες καίνε πλαστικό για να ζεστάνουν τα παιδιά. Μωρά και μικρά παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας του κρύου», υπογράμμισε.

«Η βία στη βορειοδυτική Συρία είναι τυφλή», δήλωσε ο Λόουκοκ. «Πλήττονται ιδρύματα υγείας, σχολεία, κατοικημένες περιοχές, τζαμιά και αγορές».

Ωστόσο το καθεστώς δεν μοιάζει έτοιμο να σταματήσει την επίθεσή του παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και αφού οι δυνάμεις του, με τη βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ, έχουν ανακαταλάβει περισσότερο από το 70% του εδάφους.

Χθες, Δευτέρα, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ προειδοποίησε πως σκοπεύει να συνεχίσει την επίθεση. «Η μάχη για την απελευθέρωση των επαρχιών του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ συνεχίζεται», δήλωσε.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 380 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις