Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Συρία: Κόλαση πυρός από τα τουρκικά πλήγματα – 15 νεκροί, ανάμεσά τους άμαχοι

Συρία: Κόλαση πυρός από τα τουρκικά πλήγματα – 15 νεκροί, ανάμεσά τους άμαχοι
Φωτογραφία Reuters

Σε πλήρη εξέλιξη η εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
181 θέσεις Κούρδων ανταρτών έχουν πληγεί μέχρι στιγμής.
Χτυπήθηκε και φυλακή όπου κρατούνται αιχμάλωτοι μαχητές του ISIS.
Δραματικές εικόνες με πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
Πομπέο: Ο Τραμπ δεν έδωσε το πράσινο φως για εισβολή.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να «νίπτει τας χείρας του» και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει βρει πεδίο δόξης «λαμπρό», εδώ και ώρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Μετά τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα και την έναρξη της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης” που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, το βράδυ της Τετάρτης (09.10.2019) η Τουρκία, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό πως ξεκίνησε και η χερσαία επιχείρηση.

Τις τελευταίες ώρες, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους, θέσεις Κούρδων ανταρτών, διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu είχε μεταδώσει πως τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

«Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε μια ακόμα ανάρτησή του στο twitter. Στο πλαίσιο δε της απαραίτητης… προπαγάνδας, ανέβασε και εικόνες από την επιχείρηση στη Συρία.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1182067343251386369

Τούρκοι στρατιώτες και εφεδρικές δυνάμεις Σύρων ανταρτών μπήκαν στη βορειοανατολική Συρία αργά το βράδυ της Τετάρτης, με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την έναρξη της επιχείρησης είναι 15 νεκροί, ανάμεσά τους και 8 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δύο από τα θύματα σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Όλα αυτά ενώ κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από τα τουρκικά πυρά, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν. Οι εικόνες είναι δραματικές.

Βομβάρδισαν φυλακή τζιχαντιστών

Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν από την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι και μια φυλακή όπου κρατούνται μαχητές του ISIS. Αυτό υποστηρίζει η συμμαχία υπό κουρδική ηγεσία η οποία ελέγχει τη βορειοανατολική Συρία.

«Μια από τις φυλακές όπου κρατούνται μέλη του Ισλαμικού Κράτους επλήγη από τουρκική αεροπορική επιδρομή», ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) με ανάρτησή τους στο Twitter, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Πομπέο: Δεν δώσαμε το πράσινο φως

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει, εδώ και μέρες, γίνει… Πόντιος Πιλάτος στο θέμα της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έδωσε το «πράσινο φως» στην Τουρκία να μπει στη Συρία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε μεν ότι η Ουάσινγκτον έδωσε… άδεια στην Άγκυρα να ξεκινήσει την επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, χαρακτήρισε όμως «θεμιτές» τις «ανησυχίες» που έχει η Τουρκία για την «ασφάλειά της».

Επανέλαβε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μην κινδυνεύσουν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε εξάλλου να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή επικράτεια.

Καθησυχάζει… τον ΟΗΕ

Η διπλωματία της Τουρκίας πάντως διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

Click4more: Αμερικανοί γερουσιαστές εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων στον Ερντογάν

Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία.

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι ο συριακός βραχίονας του PKK, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).

Αναλογική και… μετρημένη επέμβαση στην Συρία

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.

Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ.

Ο Γκουτέρες παράλληλα υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις