Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Συρία: Ο Ερντογάν «ονειρεύεται» Άραβες στη Μάνμπιτζ και δεν… φοβάται τον Άσαντ

Συρία: Ο Ερντογάν «ονειρεύεται» Άραβες στη Μάνμπιτζ και δεν… φοβάται τον Άσαντ

Χαλαρός ο Ερντογάν μετά τη συμφωνία Κούρδων – Άσαντ που δημιουργούν μέτωπο κατά της Τουρκίας.
Έφτασαν στη βόρεια Συρία τα στρατεύματα της Δαμασκού.
Ερντογάν: Θα εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας και θα εγκαταστήσουμε Άραβες στη Μανμπίτζ.
«Δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο Κομπάνι, θετική η προσέγγιση Πούτιν».
Δεν φοβάται ανοικτή τουρκο-συριακή σύρραξη η Ρωσία.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να… μαχαιρώσει πισώπλατα τους Κούρδους που βοήθησαν τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS και να δώσει το «πράσινο φως» για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία (διατάσσοντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων) «ανοίγει»… πεδίο δόξης λαμπρό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμμαχος εδώ και χρόνια του καθεστώτος Άσαντ, αναδεικνύεται σε «παίκτη κλειδί» στη Συρία. Ήταν η Μόσχα που μεσολάβησε για να αναγκαστούν, μετά την «προδοσία» των ΗΠΑ, οι Κούρδοι να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Συρίας στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή στα βορειοανατολικά της χώρας.

Από χθες, τα στρατεύματα της Δαμασκού είχαν ξεκινήσει την πορεία προς τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Νωρίς το πρωί έγινε γνωστό πως είχαν φτάσει στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ Αΐν, όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους.

Συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί και στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο και του «πολέμου»… προπαγάνδας, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, την είσοδο των στρατευμάτων του Άσαντ στην Αΐν Ίσα, όπου κάτοικοι καλωσορίζουν την άφιξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε και στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, αποκαθιστώντας το “πάτημα” του κράτους σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα.

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, πολέμησαν για εβδομάδες προκειμένου να καταλάβουν την Τάμπκα και το γειτονικό φράγμα από το Ισλαμικό Κράτος το 2017. Αλλά πλέον, οι ΗΠΑ φεύγουν, δεν στηρίζουν τους Κούρδους και τους αναγκάζουν σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με τον Άσαντ, κάτι που μπορεί να σημάνει το τέλος της ημιαυτόνομης παρουσία τους στη βορειοανατολική Συρία.

Click4more: “Πυρά” Ερντογάν κατά ΝΑΤΟ για τη Συρία! “Θα στηρίξετε τον σύμμαχο σας ή τους τρομοκράτες;”

Αν και πολλοί φοβούνται πως η συμφωνία Κούρδων – Άσαντ κατά της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία θα φέρει γενικευμένη σύρραξη, η Ρωσία δεν φαίνεται να θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως η Μόσχα δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο μιας ρωσο-τουρκικής σύρραξης.

Η Ρωσία αρνείται ακόμη και σκεφτεί την πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύρραξης με την Τουρκία στη Συρία δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. “Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε αυτή την επιλογή“, τόνισε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Sputnik.

Ερντογάν: Θα εγκαταστήσουμε Άραβες στη Μανμπίτζ

Τουλάχιστον 550 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς όμως να κάνει… ούτε αναφορά στους 26 άμαχους που λέγεται πως έχουν σκοτωθεί από τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του «πολέμου» της προπαγάνδας, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα και video από τη στιγμή που Κούρδοι μαχητές γίνονται στόχος των τουρκικών αεροπορικών πληγμάτων. Είναι η στιγμή που, κατά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι Κούρδοι ανεφοδιάζονται.

«Τρομοκράτες του PKK και του YPG, οι δολοφόνοι βρεφών που στοχοποιούν τους καταυλισμούς αμάχων με θανατηφόρα χτυπήματα, αναγνωρίστηκαν από τα drones μας ενώ εφοδιάζονταν όπλα για νέες σφαγές και καταστράφηκαν από την Πολεμική μας Αεροπορία» αναφέρει η ανάρτηση στο twitter από τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1183652981989871617?s=20

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη συμμαχία Κούρδων – Άσαντ και την παράταξη των συριακών στρατευμάτων απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις, δεν φαίνεται να ανησυχεί. Αφού επιτέθηκε στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι της Συρίας μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα.

Παράλληλα, δεν φάνηκε να ενοχλείται από την παρέμβαση Πούτιν, λέγοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση». Η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για την Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.

Click4more: Παλεύει να το… μαζέψει ο Ακιντζί! Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου για τη Συρία

Σε σχέση με την αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία, Αμερικανός αξιωματούχος έκανε μια δήλωση που προκαλεί τουλάχιστον αίσθηση. Υποστήριξε πως διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ που εργαζόταν σε σχέδια σταθεροποίησης στη βορειοανατολική Συρία έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, αλλά έχουν ξεκινήσει οι πρώτες φάσεις της αποχώρησης, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες πως οι ΗΠΑ εξετάζουν σχέδια για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Τι προβλέπει η συμφωνία Κούρδων – Άσαντ για τη βόρεια Συρία

Οι Κούρδοι ξέρουν πως η συμφωνία που αναγκάστηκαν να κάνουν με τον Άσαντ είναι επώδυνη για εκείνους. Γιατί ο Σύρος πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να βάλει τέλος στην ημιαυτόνομη κατάσταση στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα, πάντως, με τους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας η συμφωνία τους με τη Δαμασκό επικεντρώνεται, προς το παρόν, στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και οι δύο πλευρές θα μιλήσουν αργότερα για την πολιτική διευθέτηση.

Ο κορυφαίος Κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ δήλωσε πως αυτό «το επείγον μέτρο», το οποίο επιβλέπει η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, έχει στόχο να μπλοκάρει τουρκικές επιθέσεις στα σύνορα.

«Αφού οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την περιοχή και έδωσαν το πράσινο φως για την τουρκική επίθεση, υποχρεωθήκαμε να ερευνήσουμε μια άλλη επιλογή, η οποία είναι διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δαμασκό και τη Μόσχα για να βρεθεί μια διέξοδος και να αποτραπούν αυτές οι τουρκικές επιθέσεις», δήλωσε ο ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος Μπαντράν Ζία Κουρντ.

«Αυτή είναι μια προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία. Οι πολιτικές πλευρές δεν συζητήθηκαν, αυτές θα συζητηθούν σε μετέπειτα στάδια». «Η προτεραιότητα τώρα είναι να προστατευθεί η ασφάλεια τον συνόρων από τον τουρκικό κίνδυνο», δήλωσε ο Τζελίλ. «Βρισκόμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση της Δαμασκού για να βρούμε κοινό έδαφος στο μέλλον».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις