Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Συρία: Ρωσική ικανοποίηση για την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων

Συρία: Ρωσική ικανοποίηση για την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από την Συρία δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Μια πολύ σημαντική ιστορία, η οποία μπορεί να προκύψει από την απόφαση αυτή, είναι μια πραγματική, ρεαλιστική προοπτική για την πολιτική διευθέτηση» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί την ελπίδα για βλετίωση της κατάστασης στην συριακή πόλη Ετ-Τανφα. «Εμφανίζεται η ελπίδα, ότι αυτό το σημείο στον χάρτη της Συρίας θα ακολουθήσει τον δρόμο του Χαλεπίου και πολλών άλλων συριακών πόλεων και σημείων, οι οποίες αρχίζουν να επιστρέφουν στην ειρηνική ζωή» διευκρίνισε η Ζαχάροβα προσθέτοντας ότι «όσο βρισκόντουσαν εκεί οι Αμερικανοί δεν υπήρχε τέτοια ελπίδα».

Η ίδια επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία για την σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής στην Συρία, που θα ασχοληθεί με την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, έχει καλές προοπτικές μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας με αντικείμενο την διευθέτηση της συριακής κρίσης, η Ζαχάροβα, και την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών χθες στην Γενεύη όπου παρουσίασαν τον κατάλογο των προσώπων που μπορούν να συμμετάσχουν στην Συνταγματική Επιτροπή, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το να αντιστέκονται στην «τρόϊκα της Αστανά» είναι σαν να ενεργούν εις βάρος τους.

Διαφωνίες από Βρετανία και Ισραήλ

Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ, τόνισε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το ΙΚ έχει νικηθεί στη Συρία. “Διαφωνώ κατηγορηματικά. Έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού και η απειλή είναι πολύ υπαρκτή”, έγραψε στο Twitter, απαντώντας στις αναρτήσεις του Τραμπ.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ και θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες μίλησε με τον Τραμπ και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Συρία.

“Κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. Θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και, φυσικά, τις συνέπειες για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ”, τόνισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις