Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Τα αρχαιότερα ανθρώπινα απολιθώματα στην Ευρώπη – Κανίβαλος o άμεσος πρόγονός μας

Τα αρχαιότερα ανθρώπινα απολιθώματα στην Ευρώπη – Κανίβαλος o άμεσος πρόγονός μας

Τα οστά ενός εξαφανισμένου είδους κανίβαλου των σπηλαίων είναι τα αρχαιότερα προ-ανθρώπινα λείψανα που ανακαλύφθηκαν ποτέ στην Ευρώπη.

Τα «ανθρώπινα απολιθώματα», που βρέθηκαν σε ανασκφές στην Ισπανία, χρονολογούνται πριν από 772.000 έως 949.000 χρόνια.

Ανήκουν σε ένα είδος που ονομάζεται Homo antecessor και πιστεύεται ότι ασκούσε τον κανιβαλισμό. Κάτι που το κάνει το αρχαιότερο proto-humans είδος που είναι γνωστό να τρώει τα μέλη του.

Τα οστά βρέθηκαν στην Atapuerca Gran Dolina, στην Ισπανία. Σε έναν πλούσιο αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται γύρω από ένα συγκρότημα σπηλαίων.

Η Γη έχει φιλοξενήσει περίπου 12 είδη ανθρώπου. Αν και υπάρχει διαφωνία ως προς το πώς κάθε μέλος του γένους Homo συνδέεται με τα άλλα.

Υπάρχει επίσης debate σχετικά με το κάτα πόσο ο Homo antecessor είναι άμεσος προκάτοχος των Νεάντερταλ ή των σύγχρονων ανθρώπων.

Κανίβαλος ο άμεσος πρόγονός μας;

Τα οστά ωστόσο φαίνεται ότι προέρχονται από μια εποχή πριν από τον γενετικό διαχωρισμό που δημιούργησε το είδος μας. Κάτι που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι ο άμεσος πρόγονός μας.

Για να καταλάβουμε πόσο αρχαία είναι τα οστά του Homo antecessor αρκεί να σκεφτούμε ότι οι homo sapiens (σύγχρονοι άνθρωποι) εμφανίστηκαν στο τοπίο πριν από περίπου 300.000 χρόνια.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι Homo antecessor χρησιμοποιούσαν εργαλεία με τον πιο μακάβριο τρόπο.

Τα σημάδια στα οστά οδήγησαν τους επιστήμονες να ισχυριστούν πως ήταν κανίβαλοι. Θεωρείται ότι αφαιρούσαν τις σάρκες των θυμάτων τους κατά τη διάρκεια αιματηρών τελετουργικών.

Ένας επιστήμονας υποστήριξε πως το κρέας ήταν ένα μπόνους. Ανέφερε μάλιστα ότι το να ρουφάνε τον μυελό από ένα οστό ίσως ήταν ένας τρόπος να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς.

Πηγή: Metro

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις