Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τα βραβεία Μπαγιέ τίμησαν πολεμικούς ανταποκριτές για τα ρεπορτάζ τους στην Ουκρανία και την Μπουρκίνα Φάσο

Νίκος Γιακουμίδης

Τα Βραβεία Μπαγιέ των πολεμικών ανταποκριτών απονεμήθηκαν σήμερα (08.10.2022) σε ρεπορτάζ που αφορούσαν, στην πλειονότητά τους, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στο Associated Press για το φωτορεπορτάζ, το France 5 για το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, το France Info-RTS για το ραδιόφωνο και τις εκδόσεις Sidwaya για τον έντυπο Τύπο.

Εκτός από την Μπουρκίνα Φάσο (έντυπος Τύπος), τα ρεπορτάζ που κάλυψαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τιμήθηκαν με τα πρώτα βραβεία σε αυτήν την 29η απονομή, όπου ωστόσο και το Αφγανιστάν κατείχε κεντρική θέση.

Ο Εβγκένι Μαλολέτκα του Associated Press βραβεύτηκε για το ρεπορτάζ πολυμέσων, μαζί με τον Μστισλάβ Τσερνόφ (βραβείο βίντεο) για την πτώση της Μαριούπολης. Το βραβείο του κοινού απονεμήθηκε στον φωτορεπόρτερ του AP Βαντίμ Γκίρντα.

Στον έντυπο Τύπο, το πρώτο βραβείο της διεθνούς επιτροπής πήγε στη Μαριάμ Ουεντραόγκο, για το ρεπορτάζ «Άξονας Νταμπλό-Καγιά: ο δρόμος της κόλασης των γυναικών» που αφορούσε την Μπουρκίνα Φάσο (εκδόσεις Sidwaya) και το Βραβείο Ουέστ Φρανς-Ζαν Μαρέν στον Νικολά Ντελεσάλ για το ρεπορτάζ «Ουκρανία, το κομβόι της τελευταίας ευκαιρίας», που δημοσιεύτηκε στο Paris Match.

Στην τηλεόραση, οι Τεό Μανεβάλ και Πιερ Ντεούρν τιμήθηκαν με το πρώτο βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας για το ρεπορτάζ στην Ουκρανία «Ο Βίκτορ και το φιλί του πολέμου» που προβλήθηκε από το France 5. Βραβεύτηκε επίσης ο Φίλιπ Κοξ της εφημερίδας Guardian για το ρεπορτάζ «Ο σπάιντερμαν του Σουδάν».

Στο ραδιόφωνο, η διεθνής επιτροπή έδωσε το βραβείο στη Μορίν Μερσιέ (France Info-RTS) η οποία κατέγραψε τη μαρτυρία μιας γυναίκας και της κόρης της για τις «δύο εβδομάδες βιασμών και τρόμου στην Μπούτσα», και πάλι στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις