Πέμπτη, 16 Μαΐ
21oC Αθήνα

Τέλος στο θρίλερ με την “πριγκίπισσα” του Ουζμπεκιστάν: Ζει στην απομόνωση από τις υπηρεσίες ασφαλείας

Τέλος στο θρίλερ με την “πριγκίπισσα” του Ουζμπεκιστάν: Ζει στην απομόνωση από τις υπηρεσίες ασφαλείας

Τέλος στις φήμες που ήθελαν τη μητέρα του και κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν νεκρή έβαλε με συνέντευξή του στο BBC ο Islam Karimov.

O Islam Karimov κατηγορεί τις υπηρεσίες ασφαλείας, τονίζοντας πως την κρατούν σε απομόνωση και ζητά να γνωστοποιηθεί δημόσια η τύχη της. Η πανέμορφη Gulnara Karimova θεωρούνταν κάποτε πιθανή διάδοχος του πατέρα της, αλλά εξαφανίστηκε από παντού το 2014 εν μέσω μιας καταστροφικής οικογενειακής βεντέτας.

Το όνομα της Gulnara Karimova, που οι φιλοδοξίες της κυμαίνονταν από τις επιχειρήσεις και την πολιτική μέχρι τη μόδα και την ποπ μουσική, έχει συνδεθεί με καταγγελίες διαφθοράς λόγω των εμπορικών συμφερόντων της. Ο γιος της Islam Karimov, που ζει στο Λονδίνο, αποκαλύπτει πως κρατούνταν σε ένα χώρο με 2 – 3 δωμάτια της κύριας ιδιοκτησίας της στην Τασκένδη.

Το γεγονός πως κρατούνταν σε απομόνωση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αποκαλύπτει, επηρέασε την υγεία της. “Αν κάποιος απομονωθεί για 2 ή 3 χρόνια χωρίς βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που κάθε άνθρωπος αξίζει στη γη, είμαι βέβαιος πως θα χρειαστεί κάποιου είδους φροντίδα. Διανοητικά όμως είναι υγιής. Οι αναφορές πως ήταν σε ψυχιατρείο είναι ψευδείς”.

Η Gulnara Karimova έγινε το διεθνές πρόσωπο του Ουζμπεκιστάν μέσα από προσωπική της σειρά μόδας και κοσμημάτων, καθώς και από τα ποπ βίντεο. Βρισκόταν σε διπλωματικά πόστα και έλεγχε σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το όνομά της όμως πριν από τρία χρόνια ενεπλάκη σε υποθέσεις δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος σε έρευνες στην Ελβετία και τη Σουηδία. Λίγο καιρό αργότερα ξέσπασε και μια βεντέτα στην προεδρική οικογένεια σε δημόσια θέα. Μπήκε φρένο στις δραστηριότητές της, ενώ άρχισαν να λογοκρίνονται και οι λογαριασμοί της στα social media όπου είχε αρχίσει να επιτίθεται ανοιχτά κατά των μηχανισμών ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν.

Ο γιος της υποστηρίζει ότι η πανίσχυρη υπηρεσία ασφαλείας SNB είναι υπεύθυνη για την απομόνωσή της, ενώ παράλληλα τους κατηγορεί πως αρνούνται να δώσουν πρόσβαση και πληροφορίες για την τύχη της. “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στον 21ο αιώνα δεν μπορούν να απαντήσουν μια απλή ερώτηση: Που είναι η Gulnara. Κράτηση κατ’ οίκον για ποιο λόγο; Για πόσο καιρό; Υπό την επίβλεψη ποιου; Αυτές οι απλές ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν”. Ο Islam Karimov Junior θέλει να γίνει γνωστή η κατάσταση της μητέρας του. “Τώρα υπάρχει η φήμη πως είναι νεκρή. Αλλά είναι; Χωρίς να είναι επίσημο κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αυτά τα πράγματα”.

Υποστηρίζει πως δεν έχει καμία άμεση επαφή με τη μητέρα του, αλλά κατάφερε να έρθει σε επαφή μέσω της αδερφής του Iman που παραμένει στο Ουζμπεκιστάν. Όταν ο παππούς τους πέθανε τον Σεπτέμβριο, κανένα από τα αδέρφια ή τη μητέρα τους δεν πήγαν στην κηδεία. Η απουσία τους ήταν ασυνήθιστη σε μια χώρα όπου οι οικογενειακοί δεσμοί είναι εξαιρετικής σημασίας. Ο Islam Karimov υποστηρίζει πως απαγόρευσαν στη μητέρα και την αδερφή του να πάνε και πως ο ίδιος δεν μπορούσε να ρισκάρει να γυρίσει πίσω. “Ήθελα να πάω αλλά ήξερα ότι αν πάω στην κηδεία δεν θα γύριζα πίσω. Μας χρειάζονταν και τους τρεις για να περιορίσουν τη δραστηριότητά μας και τις επιλογές μας”.

Ελπίζει πως ο επόμενος ηγέτης της χώρας που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου ίσως φέρει την αλλαγή. Ο σημερινός προσωρινός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός έχει μια μοναδική ευκαιρία να σταματήσει αυτή την τρέλα για να τελειώσει αυτό που προκάλεσε η SNB και να νομιμοποιήσει τον ίδιο επειδή όλοι τον παρακολουθούν και σκέφτονται τι θα κάνει. Δεν νομίζω ότι του έχουμε κάνει κάτι κακό για να μισεί τη μητέρα μου”.

Αναγνωρίζει τα προνόμια που απολάμβανε μεγαλώνοντας στην προεδρική οικογένεια αλλά περιγράφει τα τελευταία χρόνια ως κόλαση και ένα μεγάλο μάθημα ζωής που τον έκανε να λαχταρά την κανονικότητα. “Θέλω μόνο να δω την οικογένειά μου, τη μητέρα μου, την αδερφή μου. Θέλω να πάω σινεμά, να περπατήσω στον δρόμο και να κάνω τα πιο απλά πράγματα”.

Πηγή: BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε