Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Θεοφάνεια σε όλο τον κόσμο – Εορτασμοί από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Ισπανία

Θεοφάνεια σε όλο τον κόσμο – Εορτασμοί από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Ισπανία
Φωτογραφία Reuters

Πιστοί σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν τα Θεοφάνεια σήμερα Παρασκευή (6.1.2023) από την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο μέχρι την Τσεχία και την Ισπανία, με εκατοντάδες να συρρέουν στις εκκλησίες και να τιμούν τη λαμπρή αυτή γιορτή.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ δεκάδες πιστοί βούτηξαν στον Αγιασμό των Υδάτων για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Τολμηροί «βουτηχτές» εκτός από την Ελλάδα, υπήρξαν και στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στην Τσεχία ενώ η Μαδρίτη γιόρτασε με παρέλαση.

Θεοφάνεια στην Κωνσταντινούπολη

Θεοφάνεια στην Κύπρο – Οι «βουτηχτές» στο Ζύγι της Λάρνακας

Θεοφάνεια στη Βουλγαρία

Τραγούδια και χορός στα νερά του ποταμού Tundzha κατά τη διάρκεια εορτασμού της Ημέρας των Θεοφανείων στην πόλη Kalofer της Βουλγαρίας.

Θεοφάνεια στην Τσεχία ή η «Ημέρα των 3 Μάγων»

Στην Τσεχία οι Καθολικοί γιορτάζουν την «Ημέρα των 3 Βασιλιάδων» ή των «Μάγων», καθώς τη σημερινή ημέρα τιμώνται ο Γκασπάρ, ο Μελχιόρ και ο Βαλτάζαρ, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Ιησού Χριστό όταν γεννήθηκε. Γιορτάζεται περισσότερο στην Ευρώπη, την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, και έχει το όνομα «El Dia de los Reyes».

Η Τσεχία τιμά τη σημερινή ημέρα με το «παραδοσιακό κολύμπι» στον ποταμό Vltava στην Πράγα, φορώντας μέχρι και στέμματα.

Θεοφάνεια στην Ισπανία με παρέλαση

Όπως στην Τσεχία, έτσι και στην Ισπανία εορτάζεται η «Ημέρα των 3 Μάγων» με μια λαμπρή παρέλαση γεμάτη χρώματα, μουσική, χορό και πυροτεχνήματα στη Μαδρίτη αλλά και σε άλλες πόλεις.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις