Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Άρχισε τα αντίποινα το Ισραήλ – Αρνείται ότι δέχθηκε πυραυλική επίθεση το Ιράν

Θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Άρχισε τα αντίποινα το Ισραήλ – Αρνείται ότι δέχθηκε πυραυλική επίθεση το Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν ξεκινώντας τα αντίποινα για την επίθεση του περασμένου Σαββάτου. Διαψεύδει η Τεχεράνη ότι χτυπήθηκε από πυραύλους.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (19.04.2024).

Σύμφωνα με τα ABC, CBS και CNN ήταν τουλάχιστον τρία πυραυλικά πλήγματα από το Ισραήλ στο Ιράν. Οπως αναφέρουν για την επίθεση είχαν ενημερωθεί οι ΗΠΑ.

Από την άλλη αξιωματούχος του Ιράν ανέφερε στο Reuters ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Ισφαχάν τις πρώτες πρωινές ώρες οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, επιμένοντας στο ότι δεν έχει γίνει πυραυλική επίθεση στη χώρα.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα.

«Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Το πρωί της της Παρασκευής επαναλειτούργησαν τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, αφού η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί λόγω των εκρήξεων που αναφέρθηκαν στο Ιράν.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.

 

Το ιρανικό συμβούλιο συνεδριάζει προκειμένου να εκτιμήσει την συγκεκριμένη κατάσταση. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματός να αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειάς, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι σειρήνες που ήχησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο τμήμα της επικράτειας του Ισραήλ οφείλονταν σε λαθεμένο συναγερμό.

Ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Στο μεταξύ οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή αυτή.

«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

Σύμφωνα με το Jerusalem Post, εκρήξεις ακούστηκαν στο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, στη Σουέιντα της νότιας Συρίας και στην περιοχή της Βαγδάτης και στο Μπαμπίλ του Ιράκ νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις