Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν

Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν

Διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου μετά το βραδινό χτύπημα της Τεχεράνης σε αμερικανική βάση στην Βαγδάτη.
Ανησυχία από την εικόνα του Προέδρου των ΗΠΑ – Φαινόταν να έχει δυσκολία στην αναπνοή.
Είπε ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια αμερικανού από το χτύπημα των ιρανών με 22 πυραύλους τα ξημερώματα.
«Σκοτώσαμε το νούμερο 1 τρομοκράτη», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί.
Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν έχει βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Ασθμαίνοντας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και με μεγάλη καθυστέρηση, σχεδόν μισής ώρας ξεκίνησε το διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό για το Ιράν λέγοντας ότι όσο είναι εκείνος Πρόεδρος των ΗΠΑ, το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά. Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε ειδικά στην αρχή του 9λεπτου διαγγέλματος του Τραμπ ότι ο αμερικανός Πρόεδρος είχε δυσκολία στην αναπνοή.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει εντολή για να δολοφονηθεί ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ηγετικό στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν εκείνη που οδήγησε στη νέα, επικίνδυνη, ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Γιατί ο φόνος του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη δεν έμεινε αναπάντητος από το Ιράν που επιτέθηκε με πυραύλους σε αμερικανική βάση στην Βαγδάτη.

«Όσο είμαι Πρόεδρος των ΗΠΑ το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά» είπε ασθμαίνοντας ο Ντόναλντ Τραμπ. Είπε ακόμα ότι η ανεκτικότητα των κρατών απέναντι στο Ιράν είναι παρελθόν. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμα ότι οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα παραμείνουν όσο δεν θα αλλάζει συμπεριφορά προαναγγέλλοντας έτσι νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράκ δεν είχαν καμία απώλεια από τις πυραυλικές επιθέσεις.

Αναφερόμενος στον στρατηγό Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε κατ’ εντολήν του είπε ότι ήταν υπεύθυνος για απίστευτες αγριότητες και ότι ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα έπρεπε να είχε εξοντωθεί πολύ καιρό πριν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμα ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί ακόμα περισσότερο στην Μέση Ανατολή. Εκτίμησε ότι το Ιράν υποχωρεί και ότι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι από τα πλήγματα δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις και ακούγοντας τα όσα είπε στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ότι τα πυρά που εξαπέλυσε προς το Ιράν ήταν… άσφαιρα. Είπε: «Το γεγονός ότι έχουμε αυτόν τον σπουδαίο στρατό και τα μέσα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Η αμερικανική ισχύς, τόσο στην οικονομία όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο είναι η καλύτερες δυνάμεις αποτροπής».

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοτνας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Δείτε το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ

Επί σχεδόν μια ώρα, το Ιράν βομβάρδιζε δυο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ: στην Άιν αλ Άσαντ (δυτικό Ιράκ) και στην Αρμπίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν). Εκεί σταθμεύουν ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί. Ήταν αντίποινα για το θάνατο του Σουλεϊμανί, μια προσεκτικά σχεδιασμένη «απάντηση» από την Τεχεράνη, με στόχο να σταλεί ένα σαφές, δημόσιο, μήνυμα στις ΗΠΑ και τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Click4more Άστραψε και βρόντηξε ο Χαμενεΐ! «Ρίξαμε σφαλιάρα στις ΗΠΑ»

«Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους. 17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν (…) και πέντε στην πόλη Αρμπίλ οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού. Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων», ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός.

Η επίθεση στις δυο αμερικανικές βάσεις έγινε ξημερώματα της Τετάρτης (08.01.2020). Η ώρα είχε τη δική της σημασία. Τα χτυπήματα έγιναν την ίδια ώρα που την περασμένη Παρασκευή, με εντολή Τραμπ, αμερικανικό drone εξαπέλυσε τα πλήγματά του στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τον Κασέλ Σουλεϊμανί, ηγετικό στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης και αρχιτέκτονα της στρατηγικής του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, ο βομβαρδισμός των αμερικανικών βάσεων από το Ιράν έγινε λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η κηδεία του Σουλεϊμανί, στη γενέτειρά του Κασέμ.

Τα video από τη στιγμή των επιθέσεων, κόβουν την ανάσα

https://youtu.be/j5WfRJEsIPc

 

Η νέα φάση στον «πόλεμο» Ιράν – ΗΠΑ

Γιατί όμως επέλεξε το Ιράν, στην πρώτη του απάντηση μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί, να χτυπήσει αυτές τα δυο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ; Σύμφωνα με τον ειδικό στις ένοπλες, σιιτικές οργανώσεις Φίλιπ Σμάιθ, «οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν εναντίον αμερικανικών στόχων σηματοδοτούν μια νέα φάση».

Click4more “Αδειάζει” ο εναέριος χώρος του Ιράν! Δεκάδες αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις τους

«Το Ιράν έστειλε μια δημόσια και ευρεία απάντηση για να στείλει μήνυμα», επισήμανε, εξηγώντας ότι τη συνέχεια ενδέχεται να δώσουν «οι πράκτορες του Ιράν», οι πολλές ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.

Ένδειξη της ανησυχίας για κλιμάκωση της κατάστασης είναι και η απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), η οποία απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν και του Κόλπου.

Εξάλλου η τιμή του πετρελαίου σημείωσε αύξηση κατά περισσότερο από 4,5% σήμερα το πρωί στις αγορές της Ασίας.

Κατά τον διοικητή της φιλοϊρανικής ένοπλης πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, η επίθεση στις δυο αμερικανικές βάσεις ήταν η “αρχική” απάντηση της Τεχεράνης και τώρα είναι η σειρά του Ιράκ.

«Η απάντηση του Ιράκ δεν θα είναι μικρότερη», προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κάις αλ-Χαζάλι, εκ των διοικητών της πολιτοφυλακής που έχει χαρακτηρισθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ.

«Η αρχική ιρανική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Σουλεϊμανί δόθηκε. Τώρα είναι η ώρα για την αρχική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Μουχάντις. Και επειδή οι Ιρακινοί είναι γενναίοι και ενθουσιώδεις, η απάντησή τους δεν θα είναι υποδεέστερη από την απάντηση του Ιράν. Αυτό είναι υπόσχεση», προειδοποιεί.

Προσπάθεια… υποβάθμισης και εκατέρωθεν απειλές

Η εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράν αμέσως προκάλεσαν (ακόμη μεγαλύτερη) ανησυχία για κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης ή ακόμη και για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ανοικτή σύγκρουση.

Αντίθετα απ’ ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι γρήγορα φάνηκαν να προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση. Πρώτος και… καλύτερος, ο Ντόναλντ Τραμπ, που έσπευσε να tweet-αρει (αν και χθες τα «χτυπήματά» του στο twitter ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) πως «όλα πάνε καλά». Δεν απέφυγε βέβαια τις έμμεσες απειλές κατά του Ιράν.

Click4more Προειδοποιεί για ολοκληρωτικό πόλεμο το Ιράν! “Θα απαντήσουμε συντριπτικά αν υπάρξει κι άλλη επίθεση”

Απειλές κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσαν, εξάλλου, οι Φρουροί της Επανάστασης αλλά και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να “έκοψε το χέρι” του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το “πόδι” των Αμερικανών στην περιοχή.

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, οι πυραυλικές επιθέσεις κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ ήταν “νόμιμη αυτοάμυνα”. Ο Ζαρίφ κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφύγουν να αποτιμήσουν την επίθεση στηριζόμενες σε “ψευδαισθήσεις”.

“Η δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν να την αποτιμήσουν στηριζόμενοι σε ψευδαισθήσεις”, σημείωσε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Ο ίδιος, νωρίτερα, είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα του “δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο” και ότι τα αντίποινα ήταν “αναλογικά” και “έχουν ολοκληρωθεί”.

Η απάντηση του Ιράν σε τυχόν αντίποινα των ΗΠΑ μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες θα είναι αναλογική, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαραμί μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Χρησιμοποιήσαμε μικρού βεληνεκούς πυραύλους (…) ελπίζω να είναι ένα μάθημα που η Αμερική θα θυμάται», τόνισε ο Χαταμί αναφερόμενος στα χθεσινά πλήγματα των Φρουρών της Επανάστασης. «Η απάντηση του Ιράν (σε τυχόν αμερικανικά αντίποινα) θα είναι ανάλογη με αυτό που θα κάνει η Αμερική», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει μετατρέψει την αμερικανική κυβέρνηση σε τρομοκρατική κυβέρνηση».

Κομισιόν: Σταματήστε!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καλώντας να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος.

Click4more «Όλα καλά» για τον Τραμπ παρά τις επιθέσεις! Απειλεί και ετοιμάζει… “διάγγελμα”

«Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο. Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες (…) Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών. «Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός (…) είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μπορέλ.

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν από το Ιράκ

Η Ισπανία απέσυρε από το Ιράκ μέρος των στρατευμάτων που διατηρούσε εκεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, ενώ στο Παρίσι γαλλική κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters πως η Γαλλία δεν σχεδιάζει να αποσύρει τους 160 Γάλλους στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στο Ιράκ.

«Αυτοί που ήταν σε πιο επικίνδυνες θέσεις αναχώρησαν για το Κουβέιτ», δήλωσε η Κάλβο στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE. «Παραμένει εκεί μόνο ένας μειωμένος αριθμός (Ισπανών στρατιωτικών)». Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή καθώς το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει μέρος του στρατιωτικού εκπαιδευτικού προσωπικού του εκτός Ιράκ, εξαιτίας φόβων για περιφερειακή ανάφλεξη.

Η Γερμανία, στην πρώτη της αντίδραση, καταδίκασε “με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση” του Ιράν σε βάσεις στις οποίες σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ.

“Τώρα φαίνεται ότι είναι αποφασιστικής σημασίας να μην επιτρέψουμε να αυξηθεί αυτή η κλιμάκωση”, υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, κατά τις οποίες σημείωσε ότι εναπόκειται “πρώτα από όλους στους Ιρανούς να μην προκαλέσουν νέα κλιμάκωση” και ότι “ως εκ τούτου αυτή η έκκληση απευθύνεται ιδιαίτερα στην Τεχεράνη”.

Η Κραμπ Καρενμπάουερ επανέλαβε ότι από τα πλήγματα αυτά δεν τραυματίστηκαν Γερμανοί στρατιώτες και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρισκόταν σε στενή επικοινωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας με το Πεντάγωνο.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας προγραμματίζει τώρα να ζητήσει τη διεξαγωγή συνόδου των 13 χωρών που μετέχουν στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό στην περιοχή για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άνουαρ Γκάργκας δήλωσε σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας να υποχωρήσουν οι “ανησυχητικές” εντάσεις στην περιοχή. “Μια αποκλιμάκωση είναι τόσο συνετή όσο και απαραίτητη. Αυτό που πρέπει να ακολουθήσει είναι ένα πολιτικό μονοπάτι προς την σταθερότητα”, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις