Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Το Ιράν αγοράζει από τη Ρωσία μαχητικά Su-35, ελικόπτερα Mi-28 και αεροσκάφη Yak-130

Το Ιράν αγοράζει από τη Ρωσία μαχητικά Su-35, ελικόπτερα Mi-28 και αεροσκάφη Yak-130

Οριστικοποιήθηκε η προμήθεια από το Ιράν μαχητικών Su-35, ελικοπτέρων Mi-28 και αεροσκαφών Yak-130 από τη Ρωσία. Η Τεχεράνη πλέον διαθέτει τον ισχυρότερο στόλο στρατιωτικών ελικοπτέρων στην περιοχή.

Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας του Ιράν, Ταξίαρχος Μαχντί Φαραχί, στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, η Τεχεράνη ολοκλήρωσε τις συμφωνίες με τη Ρωσία για να προμηθευτεί και για να παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-35, επιθετικά ελικόπτερα τύπου Mi-28 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Yak-130.

Ο Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε κατηγορηματικά ότι τα Su-35, Mi-28 και Yak-130 θα ενταχθούν επίσημα στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις ιρανικές αεροπορικές δυνάμεις και πλέον είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την παραλαβή τους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον η Τεχεράνη διαθέτει τον ισχυρότερο στόλο στρατιωτικών ελικοπτέρων στην περιοχή όχι μόνο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά.

 

Το Ιράν δεν έχει αποκτήσει κανένα καινούργιο μαχητικό αεροσκάφος εδώ και πολλά χρόνια, με μοναδική εξαίρεση έναν σημαντικό αριθμό ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 και Su-24 τη δεκαετία του 1990, ενώ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με τη Μόσχα, στο πεδίο της στρατιωτικής, εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος του Ιράν, τα πρώτα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Yak-130 έφτασαν στη χώρα, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις για πιθανή συμφωνία για τα Su-35 εντάθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, όταν ιρανικές πηγές πληροφόρησης ανέφεραν ότι τα 24 ρωσικά μαχητικά που είχε παραγγείλει η Αίγυπτος, θα παραδοθούν τελικά στο Ιράν.

Ειδικότερα, η Ρωσία κατασκεύασε αρχικά τα Su-35 για την Αίγυπτο, αλλά η πώληση θα προκαλούσε κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA.

Ο ρωσικός όμιλος United Aircraft Corporation βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων και ως εκ τούτου, η Αίγυπτος, φοβούμενη ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις, υποχώρησε από τη συμφωνία.

πηγή: OnAlert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις