Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει ανθρώπους στο διάστημα

Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει ανθρώπους στο διάστημα
Ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος με το όνομα Noor εκτοξεύτηκε σε τροχιά από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στο Semnan του Ιράν, 22 Απριλίου 2020. (Πηγή φωτογραφίας: WANA/SEPAH NEWS VIA REUTERS).

Ο Ιρανός υπουργός Επικοινωνιών Isa Zarepour δήλωσε ότι το Ιράν θα εργαστεί επίσης για τη βελτίωση των δορυφορικών εικόνων.

Το Ιράν έχει αρχίσει να συζητά σχέδια για την αποστολή ανθρώπων στο διάστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού μέσου ενημέρωσης Tasnim News που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο Ιρανός υπουργός Επικοινωνιών Isa Zarepour αποκάλυψε ότι τα σχέδια για το 2024 περιλαμβάνουν «δοκιμή της νέας γενιάς βιοκαψουλών με τον εγγενή εκτοξευτή Salman. Φέτος προσπαθούμε να διοργανώσουμε και μια διαστημική εκδήλωση σε αυτόν τον τομέα. Αν φτάσουμε στη νέα μας κάψουλα, που ζυγίζει περίπου ένα τόνο, θα μπορούσαμε να τη δοκιμάσουμε.

«Ας το προχωρήσουμε… η κάψουλα που δοκιμάστηκε πριν από 10 χρόνια, νομίζω ότι ζύγιζε 100 ή 150 κιλά. Αυτή η κάψουλα είναι περίπου ένας τόνος και μπορεί να μεταφέρει ακόμη και έναν άνθρωπο, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των αρχικών δοκιμών. Έχουμε ένα πενταετές σχέδιο για να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Θα είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε την παρουσία Ιρανών αστροναυτών στο διάστημα με την ιρανική βιολογική κάψουλα ή τον ιρανικό εκτοξευτήρα».

Το Ιράν ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι επεξεργάζεται σχέδια για την εκτόξευση ενός αστροναύτη στο διάστημα το 2029, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Jerusalem Post.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι θα βελτιώσει τις δορυφορικές κάμερες στις επόμενες εκτοξεύσεις

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη, ο Ιρανός υπουργός δήλωσε ότι «Φαίνεται πως επιτύχαμε σημαντική πρόοδο στον τομέα της εκτόξευσης δορυφόρων [το 2024] και ξεπεράσαμε τα εμπόδια. Ποια είναι η κατάσταση από τη δική σας οπτική γωνία ως επικεφαλής αυτού του τομέα;» Ο Zarepour απάντησε ότι το Ιράν έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας.

Ο ιρανικός δορυφορικός πύραυλος ”Simorgh” φαίνεται σε άγνωστη τοποθεσία στο Ιράν, σε αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2021. (Πηγή φωτογραφίας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ/ WANA/HANDOUT VIA REUTERS).

«Πιθανόν χάρη σε εσάς και τον αγαπημένο μας λαό, τον Φεβρουάριο του 2007, καταφέραμε να τοποθετήσουμε επιτυχώς τον πρώτο δορυφόρο, τον δορυφόρο Omid, σε τροχιά με τον δορυφορικό μεταφορέα Safir», δήλωσε ο Zarepour. «Από το 2008 έως το 2021, πραγματοποιήσαμε συνολικά 13 διαστημικές εκτοξεύσεις, τόσο επιχειρησιακές όσο και ερευνητικές. Από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν πραγματοποιήσαμε την πρώτη εκτόξευση, μέχρι το τέλος του 2023, είχαμε περίπου 12 διαστημικές εκτοξεύσεις σε αυτά τα δύο χρόνια και δύο μήνες. Eίχαμε τρεις κυβερνήσεις από τότε που συνέβη αυτό το διαστημικό γεγονός πριν από 12 χρόνια, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του.

«Η [πιο επιτυχημένη] χρονιά ήταν το περασμένο έτος, όταν πραγματοποιήσαμε έξι εκτοξεύσεις στο διάστημα και πολλοί δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά. Τώρα, βρισκόμαστε μεταξύ των 10 χωρών που έχουν επιτύχει τον πλήρη διαστημικό κύκλο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε δορυφόρους, να τους εκτοξεύσουμε στο διάστημα με τους δικούς μας δορυφορικούς εκτοξευτές, από τη δική μας βάση εκτόξευσης και να ελέγχουμε αυτούς τους δορυφόρους μέσω των επίγειων σταθμών που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι νέοι μας – οι οποίοι ήταν οι πρώτοι… Μπορούν να λαμβάνουν δορυφορικά σήματα και το πιο σημαντικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα σε διάφορες βιομηχανίες για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να προσφέρουμε διάφορες εφαρμογές στη ζωή των ανθρώπων».

«Αυτές τις μέρες, σε κάθε ένα από αυτά τα πέντε στάδια, έχουμε κάνει πρόοδο σε κάποιο βαθμό όσον αφορά τις ικανότητες και τις τεχνικές μας γνώσεις. Επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε, για παράδειγμα, την κατασκευή δορυφόρων, έχουμε πλέον δορυφόρους που λειτουργούν με ακρίβεια κάτω των 10 μέτρων. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτή την ακρίβεια ακόμη περισσότερο φέτος και τον επόμενο χρόνο».

«Σήμερα, ο δορυφόρος Pars 1, ο οποίος ήταν 100% δικής μας παραγωγής, [ο οποίος είχε εκτοξευθεί] στα τέλη του περασμένου έτους, ήταν ο πιο πολύπλοκος δορυφόρος που έχουμε κατασκευάσει ποτέ. Διαθέτει τρεις κάμερες, μία εκ των οποίων έχει χρωματική ακρίβεια 15 μέτρων. Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε την ακρίβειά του σε ένα μέτρο φέτος. Υποσχόμαστε ακρίβεια 5 μέτρων στον αγαπητό λαό μας».

Το Ιράν ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο ότι εκτόξευσε με επιτυχία ένα νέο δορυφόρο από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Post.
«Στους επόμενους ένα ή δύο μήνες, θα εκτοξεύσουμε ένα δορυφόρο [επιτυγχάνοντας σημαντική πρόοδο], κάτι που αποτελεί μία τιμή για τη 13η κυβέρνηση, η οποία άνοιξε το δρόμο στον ιδιωτικό τομέα και οδήγησε στην ίδρυση εταιρειών γνώσης. Υπογράψαμε συμβόλαιο αγοράς εικόνας μαζί τους και αυτοί προετοίμασαν το εγχείρημα [ολοκληρώνοντας ένα έργο] από το μηδέν μόνοι τους. Θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση και θα διαθέτουμε ακρίβεια 5 μέτρων εκεί», συνέχισε ο Zarepour.

«Με ορίζοντα το [2028], διαπιστώσαμε ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ακρίβεια κάτω από ένα χρωματικό μέτρο εσωτερικής ικανότητας ή στην περιοχή του δορυφορικού μεταφορέα. Με τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν πέρυσι, καταφέραμε να φτάσουμε σε τροχιά 750 χιλιομέτρων, καλύπτοντας τροχιές από περίπου 400-500 χιλιόμετρα έως περίπου 2.000 χιλιόμετρα, οι οποίες ονομάζονται LEO, τροχιές χαμηλού ύψους. Μέχρι τώρα, δεν είχαμε σταθερές τροχιές σε αυτό το επίπεδο. Οι εκτοξεύσεις που είχαμε πραγματοποιήσει ήταν ερευνητικές και, πρακτικά, δεν είχαμε απόλυτη επιτυχία».

«Oι δορυφορικοί μας εκτοξευτήρες, είχαν πραγματοποιήσει μια εκτόξευση [το 2022], το Noor 2 και το Noor 1… αλλά το βάρος τους ήταν πολύ χαμηλό. Για πρώτη φορά, ο δορυφορικός μας εκτοξευτήρας κατάφερε να πλησιάσει τη σταθεροποίηση στο στρώμα Leo. Προς το παρόν, μπορούμε να τοποθετήσουμε δορυφόρους βάρους 200-300 κιλών με τον Simorgh και με τους Qaim και Qased στις τροχιές του στρώματος Leo.

«Το σχέδιό μας είναι να προχωρήσουμε και να φτάσουμε τα φορτία σε μερικές εκατοντάδες κιλά μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Αυτό υπόκειται σε πολλές δοκιμές. Μέχρι τώρα, καταφέραμε να μεταφέρουμε μέχρι 200-300 κιλά, αλλά σήμερα σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε την κατηγορία του ενός τόνου. Φέτος, θα τεθεί σε λειτουργία, ώστε οι δορυφόροι που κατασκευάζονται να μπορούν να συναρμολογηθούν και να δοκιμαστούν εκεί, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και ο εκτοξευτήρας μας. Ακόμη και η βάση εκτόξευσής μας πρέπει να αναβαθμιστεί, καθώς οι σημερινές βάσεις εκτόξευσης δεν μπορούν να φτάσουν στην τροχιά του Ήλιου. Τώρα, χτίζουμε τη μεγαλύτερη διαστημική βάση στη Δυτική Ασία, στη χώρα μας, και με τη χάρη του Θεού, φέτος η προσπάθειά μας είναι να πραγματοποιήσουμε την πρώτη εκτόξευση από εκεί. Η πρώτη φάση αυτού του πολύ μεγάλου και πολλά υποσχόμενου διεθνούς έργου θα εγκαινιαστεί φέτος και περιλαμβάνει τρεις φάσεις».

Πηγή: The Jerusalem Post

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις