Κόσμος

Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει πάνω από 1890 Παλαιστίνιους ομήρους κατά την πρώτη φάση της εκεχειρίας

Σαν αντάλλαγμα, η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023

Διαμεσολαβητής της Αιγύπτου δήλωσε το Σάββατο (18.01.2025) ότι το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει περισσότερους από 1890 Παλαιστίνιους κρατούμενους με αντάλλαγμα 33 Ισραηλινούς ομήρους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης 42 ημερών της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε στη συμφωνία μαζί με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε ανακοινώσει ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς κατά την πρώτη φάση, οι οποίοι απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 που σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι 737 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και κρατούμενοι θα απελευθερωθούν — κανένας πριν τις 16:00 (14:00 ώρα Ελλάδος) της Κυριακής.

Από τους 251 ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι 94 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 34 που ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι είναι νεκροί.

Η κατάπαυση του πυρός της Κυριακής θα είναι μόνο η δεύτερη εκεχειρία σε 15 μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 50.000 ζωές και έχει καταστρέψει το παλαιστινιακό έδαφος.

Η εκεχειρία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την παραμονή της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη θητεία ως προέδρου των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ευχαρίστησε τον συνάδελφο μεσολαβητή Κατάρ και «εκτίμησε τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Τραμπ για τον τερματισμό της κρίσης, καθώς και τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο ταπεινωτικό πλήγμα για τον Άντριου: Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να του αφαιρεθεί και ο τελευταίος στρατιωτικός του τίτλος
Διατηρούσε μέχρι τώρα τον βαθμό του αντιναυάρχου στο Βασιλικό Ναυτικό, τον οποίο είχε κρατήσει μετά την παραίτησή του από άλλα στρατιωτικά αξιώματα το 2022 λόγω του σκανδάλου Επστάιν
Πρίγκιπας Άντριου και Βασιλιάς Κάρολος
Ακόμα ένα μπλόκο της δικαιοσύνης στην ανάπτυξη Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ - Αναμένει την τελική απόφαση ο Τραμπ
Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Όρεγκον, Τίνα Κότεκ, χαρακτήρισε την απόφαση «νέα επιβεβαίωση της δημοκρατίας μας και του δικαιώματός μας να κυβερνάμε εμείς»
Τραμπ
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο 32χρονος Άντονι Γουίλιαμς για την επίθεση με μαχαίρι σε τρένο στη Βρετανία
Νωρίτερα η υπουργός Μεταφορών Χάιντι Αλεξάντερ δήλωσε ότι ο 32χρονος Βρετανός δεν ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική αστυνομία ούτε στις υπηρεσίες ασφαλείας
Αστυνομία μετά την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο στη Βρετανία