Κόσμος

Το μέγα σκάνδαλο της Goldman Sachs

Η ώρα της κρίσης για τη Goldman Sachs, τον κολοσσό που ευθύνεται εν πολλοίς για την παγκόσμια οικονομική κρίση, έφτασε.
Η εταιρία βρίσκεται στο στόχαστρο γιατί στελέχη της εξωθούσαν τους πελάτες τους να επενδύουν σε συγκεκριμένα προϊόντα (όπως στεγαστικά δάνεια) και ακολούθως «στοιχημάτιζαν» ποια από αυτά τα προϊόντα να «έπεφταν». Η τακτική αυτή οδήγησε στο μέγα σκάνδαλο με τη Lehman Brothers, την πτώση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, το ντόμινο κατάρρευσης στην παγκόσμια οικονομία.

Τώρα, τα στελέχη της Goldman Sachs καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. Πέρασαν λοιπόν την πόρτα του Καπιτωλίου και τέθηκαν απέναντι στους Αμερικανούς γερουσιαστές προκειμένου να «απολογηθούν». Επτά πρώην και στελέχη του ομίλου προσήλθαν στην ακρόαση, μεταξύ αυτών ο γενικός διευθυντής Λόϊντ Μπλάνκφειν και ο διευθυντής οικονομικών Ντέιβιντ Βίνιαρ.

Φυσικά εκεί ήταν και ο φερόμενος ως «πέτρα του σκανδάλου», Φαμπρίς Τουρέ, ο υπάλληλος της Goldman Sachs που σύμφωνα με την κυβέρνηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών.

Η εταιρία, φυσικά, διαχωρίζει τη θέση της από τον Τουρέ, θέτοντάς τον σε άδεια επ’ αορίστου πριν από μια εβδομάδα και αφαιρώντας του ορισμένα από τα διαπιστευτήρια του. Επισήμως, βέβαια, δεν έχουν κατηγορήσει ευθέως τον Τουρέ, αλλά διαμηνύουν ότι ποτέ δε θα ανεχόταν τέτοιου είδους συμπεριφορά από έναν εργαζόμενο.

Ο ίδιος το Τουρέ αρνείται κάθε κατηγορία που του προσάπτεται και επεσήμανε ότι η Goldman Sachs δεν είχε κανένα οικονομικό κίνητρο να εξαπατήσει τους επενδυτές της. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πάντως, έχει διαφορετική άποψη για αυτό και έβαλε τη Goldman Sachs στο στόχαστρο και στο επίκεντρο έρευνας.

Ο γενικός διευθυντής της Goldman στην κατάθεση του ανέφερε πως διαφωνεί έντονα με τις καταγγελίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο Λόϊντ Μπλάνκφειν, αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά της εταιρίας, μίλησε για τις χειρότερες μέρες της καριέρας του. Η ουσία είναι ότι τις κακές μέρες τις περνούν οι αγορές των ΗΠΑ. Το σκάνδαλο και η απολογία των στελεχών της Goldman Sachs επηρέασαν και η Wall Street, με τον Down Jones να κλείνει με πτώση 2%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σάλος με τον Μπεν Στίλερ: Η παρεξηγημένη ανάρτηση του ηθοποιού που εξόργισε το διαδίκτυο και τους MAGA
Η ανάρτηση του Στίλερ έγινε 20 λεπτά μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στο δείπνο των αντακριτών του Λευκού Οίκου αλλά αφορούσε τη νίκη της ομάδας μπάσκετ Νιου Γιορκ Νικς
Μπεν Στίλερ
Στη Ρωσία ο Αραγτσί: Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ιράν
Από την Αγία Πετρούπολη, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι φέρουν την ευθύνη για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πακιστάν
O Αμπάς Αραγτσί
«Καμπανάκι» της Ισπανίας για τα αεροπορικά εισιτήρια: «Αγοράστε τώρα» γιατί έρχεται εκτόξευση τιμών
Η διατάραξη στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ώθησε τις τιμές προς τα πάνω κατά περίπου 50% μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Αεροδρόμιο στην Γκραν Κανάρια
Τζέικ Ράινερ: Ο γιος του Ρομπ Ράινερ μιλάει πρώτη φορά για τη δολοφονία των γονιών του – «Η ζωντανή μου κόλαση»
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, είχε καταρρεύσει. Ήμουν σε ένα παραλήρημα» - Ο διάσημος σκηνοθέτης και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν από τον γιο τους και αδερφό του, Νικ Ράινερ
Ο Ρομπ Ράινερ με τη σύζυγό του Μισέλ και τον γιο τους Τζακ