Κυριακή, 10 Νοε.
13oC Αθήνα

Το βίντεο του… τρόμου: Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα σταγονίδια από το φτέρνισμα

Το βίντεο του… τρόμου: Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα σταγονίδια από το φτέρνισμα

«Να φτερνίζεστε στον αγκώνα σας» είναι μια από τις κύριες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί, όχι μόνο τώρα τις μέρες του κορονοϊού αλλά και πριν, με την “απλή” γρίπη. Το γιατί το φτέρνισμα πρέπει να γίνεται στον… αγκώνα, μπορεί κανείς να το καταλάβει στο παρακάτω βίντεο.

Ένα βίντεο που κάνει εδώ και μερικές μέρες το γύρο του internet και εξηγεί γιατί είναι πολύ σημαντικό το φτέρνισμα να γίνεται με… κανόνες. Είναι το αποτέλεσμα μελέτης Αμερικανών επιστημών, σύμφωνα με τους οποίους τα δυο μέτρα απόστασης, δεν είναι αρκετά…

Click4more «Αόρατος» εφιάλτης – Ο κορονοϊός μεταδίδεται τρεις μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα

Αμερικανοί επιστήμονες κατέγραψαν πως μέσα από ένα απλό φτέρνισμα, τα σταγονίδια μπορούν να «ταξιδέψουν» σε απόσταση 7 με 8 μέτρων, κινούμενα με μεγάλες ταχύτητες σε περιβάλλον που είναι υγρό και θερμό.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αναφέρει η μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων, ένα νέφος από σταγονίδια μπορεί να «γλιτώσει» την εξαέρωση για περισσότερο από τον συνηθισμένο χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά το φτέρνισμα τα σταγονίδια κατά μήκος της τροχιάς του μπορούν να μολύνουν επιφάνειες, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν παγιδευμένα σε ένα σύννεφο το οποίο κινείται, έως ότου εξατμιστούν.

Click4more Ξεκινά σε 6 Ελληνικά νοσοκομεία η χορήγηση πλάσματος σε σοβαρά νοσούντες με κορονοϊό

Ο ρυθμός με τον οποίο, τελικά, τα σταγονίδια εξατμίζονται εξαρτάται από το μέγεθός τους, την ταχύτητα του νέφους και τις συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Σε πιο θερμές συνθήκες, η «ζωή» ενός σταγονιδίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1.000 (!) ή να διαρκέσει από ένα κλάσμα έως μερικά λεπτά.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε ο κανόνας πως για να μην κινδυνεύουμε από τον κορονοϊό είναι να είμαστε σε απόσταση δυο μέτρων από κάποιον άλλο, καταρρίπτεται. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Lydia Bourouiba, που έκανε τη δημοσίευση στο Journal of the American Medical Association, τα σημερινά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα.

Και αυτό γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα ένα υγρό και ζεστό σύννεφο να επιτρέπει στα σταγονίδια από το φτέρνισμα να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να εξαερωθούν αργότερα από το κανονικό.

Click4more Κορονοϊός: Παγκόσμια επιτυχία Παστέρ και Τσιόδρα ανοίγει τον δρόμο για νέα φάρμακα, εμβόλια και τεστ

«Αν και τέτοιες στρατηγικές κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι κρίσιμες σε αυτή τη στιγμή της πανδημίας, προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως αυτό που ακολουθούμε βασίζεται σε ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’30 και που με τα σύγχρονα δεδομένα μοιάζει απλοϊκό», είπε η Αμερικανίδα επιστήμονας.

Ακόμη και μετά την εξάτμιση, οι «πυρήνες σταγονιδίων» μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενοι στον αέρα για ώρες και να αναπαραχθούν από συστήματα εξαερισμού ή κλιματισμού, όπως σε σούπερ μάρκετ ή ακόμη και νοσοκομεία.

Με πληροφορίες και από Daily Mail

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις