Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Ερντογάν στην εξουσία με σύμμαχο… τη μαφία; Οι «περίεργες» συμπτώσεις που φουντώνουν τις υποψίες

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Παρακινδυνευμένος αλλά σωστός ο δρόμος της οικονομίας για την τουρκική λίρα

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές στην Τουρκία, αλλά και οι ενδείξεις, για συνεργασία της μαφίας με την κυβέρνηση του Ερντογάν, με πιο άμεσα εμπλεκόμενο τον κυβερνητικό του εταίρο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, συνέταξε ένα νόμο πέρυσι περί αμνηστίας και επέτρεψε την πρόωρη απελευθέρωση περίπου 90.000 κρατουμένων.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν που είναι φυλακισμένα… φυσικά και έμειναν μέσα. Ωστόσο νονοί της νύχτας αποφυλακίστηκαν.

Το διαβόητο αφεντικό της μαφίας Αλατίν Τσακιτσί είναι και πάλι ελεύθερος από τον Απρίλιο του 2020, ενώ ένας άλλος «νονός», ο Κιρζάτ Γιλμάζ απελευθερώθηκε τον Οκτώβρη του 2021.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η deutsche welle, ο Γιλμάζ είχε καταδικαστεί σε 66 χρόνια κάθειρξη για, μεταξύ άλλων, φόνο, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και υποκίνηση δολοφονίας ενός δημάρχου. Ωστόσο, μετά από πρόταση για επανάληψη της δίκης, αφέθηκε ξαφνικά ελεύθερος μετά από 17 χρόνια φυλάκισης.

Και οι δύο προέρχονται από ακροδεξιούς κύκλους, από τους «Γκρίζους Λύκους». Με πράξεις βίας, εμπρηστικές επιθέσεις και δολοφονίες, η ομάδα σκόρπισε τον τρόμο, ειδικά τη δεκαετία του 1970.

Και εδώ «κουμπώνει» ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP που αποτελεί επί της ουσίας τον πολιτικό βραχίονα των «γκρίζων λύκων». Ο Τσακιτσί μόλις αποφυλακίστηκε επισκέφτηκε τον Μπαχτσελί. Όπως τυχαίως αμέσως μετά άρχισε να επιτίθεται… στην αντιπολίτευση, έχοντας ως επίκεντρο τον πρόεδρο του CHP, Κεμάλ Κιλιτσάρογλου, επειδή επέκρινε την αποφυλάκισή του.  Και ο Γιλμάζ συναντήθηκε με τον Μπαχτσελί.

Οι διασυνδέσεις αυτές δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούργιο στην Τουρλία, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1990, υπήρχαν πολλές διασυνδέσεις μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και της μαφίας.

Πολιτικές δολοφονίες ή περιπτώσεις εξαφανίσεων υποτίθεται ότι οφείλονταν σε μηχανορραφίες εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα.

Παραμονή στην εξουσία με… σύμμαχο τη μαφία;

Και τώρα, σύμφωνα με την dw, υπάρχουν υπόνοιες για το ότι η μαφία βοηθά την κυβέρνηση να διατηρηθεί, καθώς π Ερντογάν φαίνεται να χάνει την υποστήριξη του κόσμου.

«Η σημερινή κυβέρνηση δοκιμάζει μια νέα μέθοδο για να σωθεί» εκτιμά ο Φικρί Σαγκλάρ, πρώην μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP και ειδικός στο οργανωμένο έγκλημα. «Είναι η μέθοδος του εκφοβισμού, ειδικά των ανθρώπων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία».

Ο δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα μαφίας Τολγκά Σαρντάν πιστεύει ότι η επιστροφή της μαφίας σχετίζεται με κρυφές ροές χρημάτων. Ο ίδιος δεν θεωρεί ρεαλιστικό ότι τα αφεντικά της μαφίας θα κυβερνούν πλέον στον δρόμο ως παραστρατιωτική δύναμη. Ο Τσακιτσί και ο Γιλμάζ «αυτή τη στιγμή οργανώνονται για να θέσουν υπό έλεγχο ορισμένα από τα κεφάλαια άγνωστης προέλευσης, τα οποία κυκλοφορούν ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη», υποστηρίζει.

Ο Σαρντάν εκτιμά πως περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια κεφάλαια κυκλοφορούν στην Κωνσταντινούπολη. «Αυτά τα χρηματικά ποσά ασκούν μια έλξη στο οργανωμένο έγκλημα», αναφέρει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις