Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία: Η άγνωστη επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Τουρκία: Η άγνωστη επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν
Πηγή εικόνας youtube

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν παραμένει ο Νο1 εχθρός της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.  

Ο δημοσιογράφος Fehmi Koru, σε συνέντευξη που παραχώρησε Ali Tarakçı, αποκάλυψε την άγνωστη «επικοινωνία» που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Έγινε το Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόεδρος ήταν ο Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ήταν εκείνη τη χρονιά που η συμμαχία Ερντογάν – Γκιουλέν καταστράφηκε, όταν πρώτος κατηγόρησε τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα ότι βρισκόταν πίσω από τις έρευνες διαφθοράς στη χώρα και πως έχει εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει. Η αντίδραση του Ερντογάν μετά τη ρήξη τους ήταν πολύ ισχυρή. Προχώρησε σε εκκαθαρίσεις εκατοντάδων αξιωματικών, περιλαμβανομένων και στρατηγών, στον στρατό, έκλεισε σχολεία και απέλυσε χιλιάδες αστυνομικούς. Επιτέθηκε επίσης στα μέσα ενημέρωσης που υποψιαζόταν ότι τρέφουν συμπάθεια για τον Γκιουλέν. 

Από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016, μέχρι σήμερα, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις… εκκαθάρισης, με συλλήψεις «γκιουλενιστών» σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και εκτός συνόρων. Οι υποστηρικές του FETO είναι… μόνιμα στην τουρκική επικαιρότητα.

Ο ιεροκήρυκας είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ από το 1999 και συγκεκριμένα στην Πενσιλβάνια, σε ένα μεγάλο συγκρότημα που μοιάζει με ξενοδοχείο, το Golden Generation Worship and Retreat Center. Εκεί, διάγει βίο ερημίτη και εμφανίζεται δημόσια παρά πολύ σπάνια, ενώ δίνει λίγες συνεντεύξεις στον Τύπο.

Ο ρόλος του διαμεσολαβητή και η επιστολή

Ο Fehmi Koru αποκάλυψε πώς του ζητήθηκε να γίνει… διαμεσολαβητής και να συναντηθεί με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. «Ο Ταγίπ Ερντογάν ξέρει ότι τους γνωρίζω και ότι έχω “παρελθόν” μαζί τους. Θεώρησε ότι ήμουν ο πιο κατάλληλος. Δεν ήθελα να δεχτώ. Πίστευα ότι δεν ήταν μία αποστολή κατάλληλη για μένα, αλλά τελικά πείστηκα… Από διευθυντής της εφημερίδας “Zaman” έγινα… διαμεσολαβητής», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ: «Ο Φετουλάχ Γκιουλέν μου είπε “δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Θα γράψω μία επιστολή και θα την πάρεις. Δεν έμεινα καν εκεί. Μετά τη συνάντηση, πήγα στη Νέα Υόρκη. Μου έφεραν εκεί την επιστολή, την οποία και παρέδωσα στις 25 Δεκεμβρίου. Τότε άρχισε μία νέα επιχείρηση ερευνών».  

Πηγή: milligazete

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις